Tudomány

Kiszagolhatják a székletből a veszélyes betegséget

Egy új eszköz elektronikus orrként „szagolja" ki a székletben azokat baktériumokat, amelyek életveszélyes fertőzéseket okozhatnak.

Az új eszköz, az “e-orr” a Clostridium difficile (C. difficile) különböző törzseit az általuk kibocsátott bűzös vegyi anyagok alapján azonosítja – tudósított a BBC hírportálja a Metabolics című szaklapban megjelent tanulmányról. Az e-orr kidolgozói, a Leicesteri Egyetem kutatói szerint a műszert a betegek kórházi szűrésére lehet használni.

A Leicesterei Egyetem kutatói kimutatták, hogy a vizsgálatban tesztelt tízféle baktériumváltozat a metilalkohol, a kénvegyületek és más anyagok eltérő mennyiségét állítja elő.

“Laboratóriumi kísérletekkel kimutattuk, hogy a különböző C. difficile-törzsek szaglása alapján eldönthető, melyik változat lehet veszélyes. A következő lépés, hogy ágytálak tartalma alapján végzünk szűrést” – mondta Paul Monk, a kutatócsoport tagja.
Az e-orr olyan eszközzel – a tömegspektrométerrel – működik, amely másodpercenként vegyi anyagok ezreinek tömegét méri meg. Egy minta minden egyes vegyi anyagának feltérképezése úgy működik, mint az ujjlenyomat.

Martha Clokie, az egyetem mikrobiológiai tanszékének munkatársa elmondta: a C. difficile jelenlegi szűrése általában nem ad információt a baktériumtörzsről, viszont az e-orr megmutathatja, melyik változat okozta a betegséget, így az orvosok a páciensre szabhatják a kezelést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik