Nagyvilág

A WC-papír lehet Japán Achilles-sarka

A toalettpapír felhalmozására buzdítják a szigetország lakóit, mert egy esetleges katasztrófa esetén komoly hiány alakulhat ki.

Egy tokiói kiállításon, amely a hétfői katasztrófanaphoz kapcsolódik, az ipari minisztérium felhívásban figyelmeztetett arra, hogy katasztrófahelyzetekben mindig problémát jelent a használható illemhelyek elégtelen száma, amit tovább súlyosbít a WC-papír hiánya.

A fenyegetett területről érkezik a gurigák 40 százaléka

Súlyos ellátási gondok keletkeztek a 2011. márciusi földrengés és szökőár után is, amikor még a katasztrófa helyszínétől távol, így például Tokióban is lázas felvásárlásba kezdtek a családok – emlékeztetett a minisztérium.

Az ipari tárca szerint a toalettpapír-utánpótlás különösen fontos, mert a szigetország WC-papír-szükségletét 40 százalékban egyetlen prefektúra, a földrengések és cunamik fenyegette Sizuoka fedezi.

Az 1923-as földrengésre emlékeznek

A japán kormány rendszeresen felszólítja a lakosságot az alapvető közszükségleti cikkekből való bespájzolásra esetleges ellátási problémák esetére, de a nagy többség esetében ezek a felhívások süket fülekre találnak.

A 100 ezer áldozatot követelő 1923-as földrengés emlékére Japánban minden év szeptember elsején megemlékeznek a természeti csapások áldozatairól, egyben tanácsokat adva az esetleges újabb katasztrófákra való felkészülésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik