Tudomány

Még az unokákra is hat a terhesség alatti dohányzás

Több generáció egészségét is befolyásolhatja a cigaretta.

Arról már régóta tudunk, hogy a terhesség alatt dohányzó nők gyermekeinél (akár életveszélyes) fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, de még a harmadlagos dohányzás is árthat az egészségüknek.

Nos, egy új tanulmány szerint nemcsak a gyermek, hanem az unoka is megérzi, ha nagyanyja a terhesség során dohányzott.

Amennyiben az áldott állapot alatt az édesanya nem hódolt a káros szenvedélynek, de az apa édesanyja igen, a lányunokák végül az átlagosnál magasabbra nőnek, míg a fiúk és a lányok is az átlagosnál nagyobb csonttömeggel és izomzattal bírnak. Amennyiben az anyai nagyanya volt dohányos, a fiúunokák a serdülőkorban az átlagosnál izmosabbá válnak és szív- és érrendszeri állóképességük is jobb. Ha mindkét nagymama és az anyuka is átcigizték a terhességet, a lányunokák kisebbek és soványabbak azoknál, akiknél csak az édesanya nyúlt dohányhoz.

Amennyiben kutatási eredményeink megismételhetőek, az ehhez hasonló tanulmányok a transzgenerációs reakciók molekuláris vizsgálatainak alapjául szolgálhatnak” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Marcus Pembrey professzor. Ez magyarul annyit tesz, hogy mindeddig nem vettük figyelembe, hogy egyes tényezők (így a dohányzás) akár nemzedékeken átívelő hatással is lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik