Tudomány

Megtalálták a jávai partok vágtázó szellemét

Azonosították a jávai partok vágtázó szellemeként emlegetett USS Houston (CA 30) amerikai cirkáló roncsait az Indonéziához tartozó sziget partjainál, amely 700 tengerész hullámsírjává vált.

Az amerikai haditengerészet hétfőn jelentette be, hogy amerikai és indonéz búvárok kétséget kizárólag azonosították a USS Houston (CA 30) hadihajót.

Japánok süllyesztették el

A cirkálót 1942. február 28-án süllyesztették el a japán erők. Az 1068 fős legénység tagjai közül csupán 291 tengerész élte túl a támadást és az azt követő hadifogságot. Albert H. Rooks, a hajó kapitánya hősiességéért posztumusz megkapta a legmagasabb fokozatú amerikai katonai kitüntetést, a Becsületérmet (Medal of Honor).

Az Egyesült Államok csendes-óceáni flottájának parancsnoka, Harry Harris admirális szerint a búvárok bizonyítékot találtak arra, hogy a roncsot korábban megbolygatták. Szegecsek és acéllemezek mellett hadianyag is tűnt el a hajótestből. Emellett olajszivárgást is észleltek a roncsnál.

17 ezer roncs a tengerekben

Harris hangsúlyozta, hogy fontos megvédeni a USS Houstont és más olyan helyszíneket a tengerben, ahol a ma élvezett szabadságért és biztonságért életüket áldozó tengerészek nyugszanak. Az amerikai haditengerészet szerint több mint 17 ezer hajó és repülő roncsa van a világ tengereinek fenekén.

A Jáva partjainál fekvő roncs egyébként népszerű merülőhely a búvárkodók körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik