Belföld

Fehérvár és a második világháború

Fehérvár24
Fehérvár24

2014. 03. 21. 11:22

A II. Világháború székesfehérvári befejezésének emlékére helyeztek koszorút péntek délelőtt a Nyitott Könyv emlékműnél.

A három hónapig tartó katonai megszállás 1944. december 8-án kezdődött, akkor indítottak először támadást a várost körülölelő települések ellen a szovjet csapatok, majd 14 nappal később egészen a városhatárig sikerült feljutnia az ellenségnek, szenteste előtt egy nappal, azaz december 23-án pedig bevették Székesfehérvárt. A revánsra csak következő év január 22-én került sor. A dunántúli német ellentámadás kifulladását követően március közepén ismét a város közvetlen határában folytak a harcok, s bekerítése ellenére több napig, március 22-éig elkeseredett összecsapások színtere volt. A frontesemények következtében a város lakossága a felére zsugorodott, épületei pedig lakhatatlanná váltak.

Ennek a borzalmas időszaknak a tiszteletére készítette Molnár Tibor a Nyitott könyv emlékművet, amelynek márvány lapjaiba azoknak a fehérváriaknak a nevét vésték, akik a háború áldozatául estek. Március 21-e reggelén ide helyeztek el koszorúkat, az II. Világháború székesfehérvári befejezésének évfordulója alkalmából.

nyitott könyv emlékmű (nyitott könyv emlékmű)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.