Élet-Stílus

Újranyitott a náci kávéház Indonéziában

Hitler portrék és idézetek között, náci egyenruhás pincérek, horogkeresztes tányérokon szolgálják fel az ételt.

Második világháborús náci ereklyékkel, és egyenruhákkal, az asztalokon horogkeresztes tányérokkal, és poharakkal, a falakon Hitler portrékkal, és idézettekkel várta vendégeit éveken át a Soldaten Kaffee a Nyugat Jáva szigetén fekvő Bandungban, Indonézia harmadik legnagyobb városában. A nevét, a második világháború idején, a megszálló német katonák egyik kedvenc párizsi törzshelyétől öröklő kávéház éveken át zavartalanul működött, amíg fel nem fedezte a francia hírügynökség, az AFP egyik riportere.

Miután a kávéház híre elterjedt a világsajtóban, hatalmas felháborodás-áradat zúdult a tulajdonos, nyakába: számtalan halálos fenyegetést is kapott. A médiabotrányt követően a helyi hatóságok vizsgálódni kezdtek, majd 2013 júliusában bezáratták a helyet.

Reggeli a Soldatenben (fotó: Facebook)

A Soldaten Kaffe most azonban újranyitott. A kávéház nem nácibarát hely, nem a hitleri eszmék dicsőítése a célja, hanem egy második világháborús emlékhely, mondta el az új vezetőség egy sajtótájékoztatón június 21-én, szombaton. A berendezésen túl sokat nem alakítottak, de az előző évi nemzetközi tiltakozásra válaszul elhelyeztek a kávéházban néhány szövetséges relikviát, és egyenruhát, és kiakasztottak egy Churchill portrét is – írja a The Independent.

Újranyitás (fotó: Facebook)

„A hely ma minden szempontból teljesen legális. Sok vendégünk van Európa minden részéről, és egyiküknek sincs semmi problémája, mivel második világháborús tematika teljesen más perspektívába kerül Indonéziában – nyilatkozta az AFP-nek Henry Mulyana, tulajdonos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik