Tudomány

Butítja a tiniket a cukor?

Ughy Márton

2014. 08. 06. 07:10

A cukros üdítők lassíthatják a tanulást és károsíthatják a memóriát.

Korábban a témában:

Legalábbis erre következtetnek azok az amerikai kutatók, akik patkányokon vizsgálták, hogy mit művelnek az édes szomjoltók az aggyal. A Dél-Kaliforniai Egyetemen végzett kísérletek során felnőtt és serdülőkorú egyedeket kínáltak cukrozott vízzel – méghozzá abban a koncentrációban, ahogy azt az emberek is fogyasztják.

Míg a felnőttek teljesítménye nem romlott, a tinik mérhetően kevesebbet és azt is csak lassabban voltak képesek megtanulni. A szacharóz és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup a megromlott memória mellett a hippokampusz gyulladásához is vezetett – az agy ezen régiója kulcsfontosságú az emlékek eltárolásában.

Sok szempontból [a hippokampusz] olyan, mint a kanári a szénbányában” – magyarázta eredményeit a tanulmány vezető szerzője, Scott Kanoski. “Ugyanis az agy más régióinál sokkal érzékenyebben reagál számos környezeti faktorra, így például a telített zsírsavakban és feldolgozott cukorban gazdag ételekre is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.