Tudomány

Ez a lény túléli, ha megfőzik

A medveállatka kibírja a -273 fokot, de nevetve lubickol a forrásban lévő vízben is. NIncs egyedül: bemutatjuk a hő és fagytűrés bajnokait.

Az emberi szervezet számára a testhőmérséklet apró eltérése is komoly problémákhoz, idővel halálhoz vezet. Ehhez képest szinte felfoghatatlan, mit bírnak ki egyes állatok. Sértetlenül másznának ki a fazékból, ha húslevesnek akarnánk őket megfőzni és képesek túlélni mínusz 140 Celsius-fokos hideget is.

Tovább “eláll”, mint az étel a fagyasztóban

Az észak-amerikai erdei béka nem fél a téltől, hónapokig képes túlélni -14 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet. Télen gyakorlatilag “lefagyasztja” magát, tavasszal pedig felenged é mintha mi sem történt volna, megy a dolgára. Gyakorlatilag több időt él túl fagyott állapotban, mint ameddig sok fagyasztott élelmiszer megőrzi a szavatosságát – emeli ki a biológus Don Larson a National Geographicnak.

A béka titka a glükóz. Ez fagyállóként működik, nem engedi, hogy a testében raktározott víz kristályokat alkosson és tönkretegye a sejteket. A tél közeledtével, a fagyos éjszakák és enyhébb nappalok arra figyelmeztetik az állatot, hogy kezdje meg a glülóz felhalmozását. Mivel ezzel a “felkészülési idővel” a tudósok először nem számoltak, sokáig értetlenül álltak egy probléma előtt. A természetben kopogósra fagyott békák gond nélkül élnek tovább a felengedés után, míg laboratóriumban mesterségesen lefagyasztott egyedek elpusztultak.

Sivatagban, sarkvidéken és a tenger mélyén

Bár a gerincesek között a béka a király, meg sem közelíti néhány alsóbb rendű faj teljesítményét. Egy Észak-Amerikában honos bogár -58 fokot is kibír, míg lárvái ennél is keményebbek: -100 Celsius-fokon is köszönik, jól érzik magukat. Ebben a testük által termelt speciális “fagyálló folyadék” segíti őket.


Wikipedia

Hőtűrése miatt viszont a tenger alatt kilométerekkel élő kis rózsaszín lény, a pompeji féreg érdemel elismerést. Az óriási nyomás alatt csaknem fagypont körüli hideg uralkodik, életre alkalmas körülményeket a földből helyenként előtörő hőforrások teremtenek. A vulkáni kürtőkön keresztül 400 fokos víz lövell a Föld gyomrából, a féregnek tehát ügyesen kell egyensúlyoznia “jég és tűz” határán. Adottságaival meg lehet elégedve: 60-80 fokos forróságot is képes tolerálni.

A szárazföldön egy sivatagi hangya a bajnok. A Szaharában él, a legkeményebb körülményekhez kellett alkalmazkodnia. Táplálékkeresés közben teste 50 fokra forrósodik, és még szerencséje, hogy hosszú lábai miatt csak minimálisan kell a 60 fok felett tüzelő homokkal érintkeznie. Míg más állatok hőgutát kapnak, ezek a rovarok fel-le rohangálnak a tűző napon.

Az abszolút győztes

A leghihetetlenebb hő- és hidegtűréssel a medveállatkák rendelkeznek: néhány percig túlélik az abszolút nulla fokot, azaz a -273 a +150 Celsius-fokot is. A mindössze 0,5-1,2 milliméternyi lények több mint 1000 faja ismert és szó szerint a világ minden pontján megtalálhatók a sarkoktól az Egyenlítőig, a Himalája 6000 méteres csúcsaitól a tengerek négy kilométeres mélységéig. Tökéletesen alkalmazkodtak minden környezettípushoz. Kedvezőtlen körülmények között védőburkot képeznek testük körül, vagy az úgynevezett kriptobiózis állapotába kerülnek.

Amennyiben burkot vonnak a testük köré, nem viselik el az extrém magas hőmérsékletet, de akár egy évig is kibírhatják táplálék nélkül. A kriptobiózis során testüket viasszal vonják be, lábaikat behúzzák, és hordó alakot vesznek fel. Anyagcseréjük ilyenkor a normálisnak kevesebb, mint 0,01, oxigénigényük 6, testük térfogata pedig az eredeti 50 százalékára csökken, nedvességtartalmuknak 99 százalékát is elveszíthetik. Ebben a formában akár 100 évig is életben maradhatnak élelem és víz nélkül. Ha újra nedvesség éri őket, néhány percen vagy néhány órán belül újra aktívvá válnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.