Tudomány

Antilopot eszik a zsiráf – videó

Hosszú nyakú barátunkat nehéz elképzelni egy impala koponyájával a szájában, de a természet gyakran felülmúlja az emberi fantáziát. Azért nem mindig...

-Már késő, ittvan!
-Hol?
-Ott!
-Ott a nyúlon túl?
-Nem, a nyúl az!
-Ah, vén, hülye buzeráns! Hiába izgattál fel!

A klasszikus párbeszéd, amely után Sir Robin ismét berittyent, Arthur király pedig több hű lovagját veszíti el a gonosz, aljas, rosszindulatú rágcsáló fogai által. Már a Gyalog galoppból is kiderül, látszat sokszor csal, a szörny nem a nyúlon túl van. Elevenítsük fel természettudományos ismereteinket, mielőtt bemutatnánk a “vérzsiráfot”.

Ha valaki olyan magas mint egy zsiráf, csontjai egészsége életbevágóan fontos. Ha pedig az extra adag kalciumhoz nincs kéznél a pezsgőtabletta, egy élelmes lény úgy segít magán, ahogy tud. Még akkor is, ha egyébként vegetáriánus.

A csont gazdag foszforban, kalciumban,amire a növényevőknek is szükségük van. A zsiráf csontevését is valószínűleg ezen anyagok pótlása magyarázza. Amikor természetes táplálékukból nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségben, a földön heverő, elfehéredett csontokból kénytelenek kiegészíteni. Így kerül a zsiráf szájába egy antilop koponyája


fotó: Rene van der Schyff

A jelenetet persze nem úgy kell elképzelnünk, ahogy egy oroszlán vagy hiéna elropogtatja a “finom falatot”. Bár megkockáztatjuk, hogy az óriási növényevőben meglenne az erő nagyobb csontok megroppantásához is, ám mind fogai, mind álkapcsának felépítése és működése teljesen alkalmatlan a feladatra.

Alábbi videón jól látszik, hogy nem a klasszikus értelemben vett evésről van szó. A zsiráf rágcsálja, majszolgatja a jókora csigolyacsontot. Az osteophagiának nevezett jelenség mindenesetre rejtélyes. Több zsiráfot is rajtakaptak már, hogy csontot szopogat, ám azt is bebizonyították, gyomra nem képes jelentős mennyiségű ásványi anyagot kivonni belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik