Tudomány

Önvédelemből embert is ölnek a hangyászok

A sörényes hangyász békés, mondhatni aranyos állat. Amíg nem akarják bántani.

A kihalás szélén álló faj elég bizarr külsővel járja Közép- és Dél-Amerika tájait. Súlya 20-35 kilogramm, testhossza 100-120 centiméter, amihez egy hatalmas, 70-90 centis, dús szőrrel borított farok társul. Alvás közben ezzel takarja be magát, hogy megóvja az emlősök közt egyik legalacsonyabb, 32 fokos testhőmérsékletét.

Bicskát hord a “tenyerében”

A feje is különleges, megnyúlt álkapcsában nincsenek fogak, csupán egy 60 centire kinyújtható, karcsú nyelv. Ezt dugdossa rendkívül gyorsan hangyák és termeszek járataiba, a ráragadó apró rovarok jelentik egyetlen táplálékát. A termeszek kőkemény várakkal védik közösségüket, ám a hangyásznak erre is megvan a speciális eszköze: első lábainak két ujján nagy, erős karmokat visel, amelyekkel erőlködés nélkül töri szét a termeszvár oldalát. Akkorák ezek a szerszámok, hogy a hangyász járás közben a talpa alá hajtja és gyakorlatilag a csuklójára támaszkodva megy.

Ezek a karmok jelentik a fegyvert, amivel a közepes kutya méretű állat eredményesen védi meg magát jaguártól, embertől egyaránt. Békés lény, inkább elkerüli a bajt. Olyannyira, hogy bár nappali állat, emberi települések közelében inkább éjjel aktív. Rossz látása miatt viszont könnyű meglepni, ilyenkor pedig pánikba esik és teljesen érthető módon védi magát, ahogy tudja.

Vadászból lett áldozat

A két, halálos áldozatot követelő “hangyásztámadás” egymástól függetlenül történt Brazíliában évekkel korábban, de csak most került nyilvánosságra. Természetvédők még így sem örülnek a “leleplező” cikknek, amely tovább növeli az ellenérzéseket az állattal szemben, amelyet egyesek amúgy is balszerencsét hozónak tartanak és szántszándékkal irtanak. Élőhelye végzetes beszűkülése miatt szándékosság nélkül is egy hajszálon múlik a faj túlélése, ráadásul emiatt egyre gyakoribbak lehetnek a találkozásból eredő balesetek is.

Nézzük, pontosan mi történt, és döntse el mindenki maga, emberen, vagy állaton múlt-e a tragikus végkifejlet. Az egyik esetben egy 47 éves földműves fiaival és kutyáival vadászott Brazília északi részén, amikor összetalálkoztak a hangyásszal. A férfi nem lőtt, késével közelítette meg az állatot. Nem hagyta magát: két hátsó lábára állva hatalmas karmaival mély sebeket ejtett a vadász combján és felkarján. A “támadás” 2012-ben történt, a férfi a helyszínen elvérzett.

Biztosat nem tudni, de feltehetően sarokba szorított, vagy sebesült sörényes hangyász ölt meg hasonló módon egy 75 éves férfit is 2010-ben. Ő is vadászni indult, ám az artériáit, combját, herezacskóját ért roncsolásokat nem élte túl.

Az óriás hangyásznak is nevezett állat nagyon ritkán támad emberre. Ha megteszi, akkor is csak önvédelemből, ám az éles karmokat még az állatkerti gondozók is gondosan elkerülik, soha nem közelítik meg az állatot – mondják szakértők. Az elmúlt évtizedben számuk 30 százalékkal csökkent, jelenleg mintegy ötezer példány élhet szabadon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik