Tudomány

Bárki adhat bolygónevet

Több mint 300 naprendszerünkön kívüli bolygó és anyacsillagjaik köznyelvi elnevezésére hirdetett ötletpályázatot a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU).

Ma már a Naprendszeren kívüli csaknem 2 ezer, úgynevezett exobolygó ismert. Ezek közül most 305 elnevezésére tettek közzé felhívást csillagászati klubok és más amatőr érdeklődők számára.    

Nevet javasolni a nameexoworlds.org címen való regisztrációt követően lehet, a leadott nevekről 2015 márciusától nyitják meg a nyilvános szavazást – közölte az IAU a München melletti Garching városában.

Az 1919-ben alapított nemzetközi szervezet, amely többek között az égitestek hivatalos elnevezéséért felelős, most először hirdet ilyen pályázatot. Közleményük szerint a kiírással a csillagászati felfedezések iránt egyre élénkülő érdeklődésre kívánnak reagálni, és ezzel minél szélesebb kört bevonni a csillagászat világába.

Az exobolygók és csillagaik tudományos elnevezése továbbra is érvényben marad, de az új köznyelvi elnevezések is hivatalos minősítést kapnak majd az IAU-tól.

Ajánlott videó