Tudomány

Traffipaxra lassul a jövő autója

Gyorshajtóknak kedveskedne a Hyundai.

Bár természetesen mindenki pontosan tudja, hogy a közlekedési táblák nem csupán javaslatok, hanem sokkal inkább betartandó előírások, a sofőrök egy része ezeket szereti figyelmen kívül hagyni – főleg, ha úgy gondolja, hogy épp senki nem figyel.

E bizonyosságot nagyban segítik a traffipax jelenlétében visító kütyük – hogy a lézerblokkolókról ne is beszéljünk -, de az autó vezetője helyett egyik sem tud lelassítani. Kivéve a Hyundai egy tervezett fejlesztése, amely kezébe veszi az irányítást, hogy megmentse a felelőtlen gyorshajtót a bírságtól.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor vagy hol kerül bevezetésre ez az innováció, de a Hyundai Genesis nevű modell szöuli bemutatója során egy szóvivő annyit elárult, hogy találmányuk “tudja, hogy hol a traffipax és felveszi a megfelelő sebességet“.

Mindezt annak köszönhetően, hogy a beépített navigációs rendszerbe nemcsak az utakat táplálják be, hanem a sebességmérő berendezések helyét is – vagyis elsősorban azokban az országokban lesz a sofőrök segítségére, ahol az államnak kötelező nyilvánosságra hoznia, hol helyez el traffipaxokat – ilyen például Ausztrália és Japán. Itthon tehát csak korlátozott mértékben működne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik