Élet-Stílus

Veszélyes lehet nyáron a flip-flop papucs

Vízhólyagot, lúdtalpat, sőt még kalapácsujjakat is okozhat, ha túlzásba visszük a hordását. A különböző fertőzésekről már nem is beszélve.

Noha a nyári hőségben a strandokon, de még utcai “rohangálós” lábbeliként is közkedvelt darabja ruhatárunknak a pillekönnyű flip-flop papucs, orvosszakértők szerint nem árt vele óvatosnak lennünk. Hogy miért is, most dr. Hargitai Gergely ortopédustól megtudhatjuk.

Első és legfontosabb: fertőzésveszély

Egy 2009- ben végzett amerikai tanulmány szerint a városban is hordott vietnámi papucs közel 18.000 különféle baktériumnak adhat otthont, beleértve a leggyakoribb sebfertőzést okozó, gennykeltő baktériumot, a Staphylococcus aureus- t és más, fekáliából származó kórokozót is.

A Harmónia Gyógyászati Centrum szakembere szerint a Staphylococcus aureus az emberek 25- 30%- ánál megtelepedhet és jelen lehet a bőrön anélkül, hogy panaszt okozna. Ha azonban a flip- flop kidörzsöli a lábujj közti bőrfelületet és sérülés keletkezik, illetve a papucs viselőjének immunrendszere legyengül, a baktérium bizony komoly fertőzést okozhat.

Tipp: A sebben elszaporodó baktériumokkal szemben klórhexidin fertőtlenítő szerrel vagy alkohollal történő bőrtisztítással védekezhetünk.


Kép forrása: Thinkstock

Kalapácsujjak

A flip-flopban járás közben lábfejünket mindössze egy vékony pánt tartja a papucsban. Lábujjainknak ilyenkor komoly izommunkába kerül, hogy a lábfej ki ne csússzon a papucsból. „Az állandó erőfeszítés hosszú távú eredményeként meglehetősen fájdalmas ín- és ínhüvelygyulladás alakulhat ki, ami a megerőltetett inak sérüléséhez, sőt mi több, szakadásához is vezethet.

Flip- flopot viselve a ‘kapaszkodó’ lábujjtartás miatt megváltozik a láb harántboltozata is, mely által a bütykök vagy kalapácsujj deformitás kialakulásának esélye megnőhet, vagy a már meglévő ortopédiai láb- deformitások fokozódhatnak” – hangsúlyozza Hargitai doktor.

Lúdtalp

A sarkat és a lábfej elejét összekötő ívet nevezzük hosszanti lábboltozatnak, melynek megtartásában nagyon fontos szerepet játszik ennek passzív eleme, a „plantaris fascia”, egy erős kötőszöveti szalag, mely a sarokcsont talpi részét köti össze a lábujjakkal, s melynek kellő támaszték nélküli túlterhelése a szakember szerint gyulladáshoz, a gyulladás tartós fennállása pedig ún. talpi sarkantyú kialakulásához vezethet.

Tippek, amivel megelőzheti a bajt:

1. Vásárláskor különösen figyeljünk arra, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő méretet, és se a lábujjaink, se a sarkunk ne lógjon ki a lábbeliből, mert egy nem a lábunkra illeszkedő darabból kicsúszhat a lábunk és könnyen eleshetünk.

2. Nem jó, ha a flip- flop talpa túl könnyen hajlítható. A lábnak ennél több támaszra van szüksége. A papucsnak elég az orránál hajlania, ami a könnyed járáshoz szükséges.

3. Érdemes olyan flip- flopot választani, aminek vastagabb a talprésze, esetleg harántemelő betéttel is rendelkezik.

4. Az ideális nyári lábbelinél a műanyag felületet egy vékony bőrréteg borítja, ezzel ugyanis elkerülhető a láb irritációja és a vízhólyagképződés.

5. A flip- flopok nem hosszú életűek, elég gyorsan elkopnak. Cseréljük le évente, főként ha már látszik is rajta, hogy némileg viseletes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik