Tudomány

Göring autóját letiltották az eBayen

A légierő parancsnokának Mercedes Benzének eladását a szabályzatukra hivatkozva utasították el, amely tartalmazza a sértő jellegű tételek tilalmát. Egy másik Göring-Merci korábban 2 millió dollárért kelt el.

Az 1941-ben gyártott Mercedes Benz 540 K Cabriolet B jelenleg egy floridai luxusautó-szalonban áll darabokban. A tulajdonosok mintegy 750 ezer dollárt (170 millió forintot) terveznek arra költeni, hogy újra üzemképes legyen.

Az eBay arra kérte a szalon tulajdonosait, töröljék a tételt, amelyre július elejétől lehetett volna licitálni. “Szabályzatunk tiltja a sértő jellegű árucikkek és tartalmak eladását. Ez magában foglalja az olyan tételeket, amelyek támogatják vagy dicsérik a gyűlöletet, az erőszakot, a faji, nemi vagy vallási intoleranciát” – írta Ryan Moore, a portál szóvivője.

David Rathbun, az autószalon egyik tulajdonosa szerint a járművet az amerikai hadsereg foglalta le Berchtesgadenben. A háború után a kocsi a hadseregben feleslegessé vált, végül eladták Sam Hosier főtörzsőrmesternek, aki a megszállt Németországban autózott vele. Ő vitte magával Amerikába, ahol 1955-ben megvette tőle egy észak-karolinai illető, aki egészen 2014-ig birtokolta a kocsit.

A jelenlegi tulajdonosok nem árulták el, mennyit fizettek a járműért, csak annyit, hogy 5-7 millió dollárt (1,1-1,6 milliárd forint) reméltek érte. Göring egy másik autóját, a Kék Lúd becenevű Mercedes 540 K-t körülbelül 2 millió dollárért (453 millió forintért) árverezték el 2011-ben Olaszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik