Tudomány

Csökkennek a mobillopások az új letiltási technológiákkal

Mióta az iPhone szeptemberben bevezette az Activation Lock nevű távoli telefonletiltási lehetőséget, rendőrségi jelentések szerint drasztikusan csökkentek a mobillopások. A jövőben az androidos és windowsos telefonokat is hasonló eszközzel hozzák forgalomba.

A Google és a Microsoft ezentúl mobil operációs rendszereikbe olyan technológiát épít be, amivel a telefonok távolról letilthatók, hasonlóan az új Apple telefonok Activation Lock funkciójához.

Rendőrségi statisztikák szerint San Franciscó-ban 38, New York-ban 19, Londonban 24 százalékkal estek vissza az Apple készülékek sérelmére elkövetett mobillopások, mióta az Activation Lock segítségével az ellopott készülékek letilthatók. Ugyanebben az időszakban az eltulajdonított Samsung telefonok száma 50 százalékkal emelkedett.

A letiltott készülékek használhatatlanok, csak az eredeti tulajdonos tudja jelszavával bekapcsolni őket, így a tolvajok nem tudják értékesíteni a telefonokat a feketepiacon. Ha a védelem széles körben elterjed, a lopások száma várhatóan még tovább csökken.

Amerikában közben egyre több állam hoz olyan törvényeket, amik egyenesen megtiltják a védelem nélküli telefonok forgalmazását. Több mint egy tucat készülékgyártó idén elkötelezte magát amellett, hogy legkésőbb jövő nyárra már csak védett telefonokat árulnak. A mobilokkal kapcsolatos bűncselekmények száma az utóbbi években nagyon megugrott, ráadásul az eltulajdonítás sokszor nem lopás, hanem erőszakos rablás formájában történik.

Hasonló technológiák eddig is léteztek – az áprilisban forgalomba hozott Samsung S5-ben pl. már van -, de most az operációs rendszer részeként jóval robusztusabb és elterjedtebb lesz a védelem. Az intézkedés becslések szerint évi 2.5 milliárd dollár megtakarítást is hozhat.

Elvesztél a technika világában?

Bármilyen technikai jellegű kérdésed van, tedd fel és mi keresünk egy szakértőt aki megválaszolja. Az összegyűjtött kérdésekből és a válaszokból természetesen cikket írunk, így mindenki okosabb lesz. Kérdésed a techkerdesek@24.hu címre várjuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik