Tudomány

Ilyen egy 300 millió forintos tévé

A brit Titan Zeus fantázianevű készüléke 1 millió fontba kerül, viszont majdnem 10 méter a képátlója.

Míg a nagy gyártók még csak 150 collos készülékeket árulnak, egy angol tévégyár, a Titan olyan tévécsaládot hoz forgalomba, aminek a legnagyobb tagja 370 hüvelyk (9.4 méter), azaz akkora, mint egy futballkapu. A készülék természetesen 4K felbontású és 65 milliárd színt képes megjeleníteni.

A 8 méter széles, 5 méter magas monstrum súlya majdnem egy tonna. Az árban nincs benne a kiszállítás és a felszerelés költsége. Elsősorban benti használatra tervezték, de van elég fényereje a napfényben történő használathoz is. A sorozatnak van kisebb, 100 hüvelykes tagja is, ez csak 150,000 fontba kerül.

A hírek szerint első körben 4 darabot gyártanak le a készülékből, ebből kettő már el is kelt, az elsőt egy angol milliárdos vásárolta meg, a másodikat Cannes-ban állítják fel egy hotel tetején:  

Curb Cannes Unbranded Version 2 140407 from CURB Films on Vimeo.

Egyedi feladatokra egyébként építenek ennél nagyobb tévéket is, a Guiness Rekordok Könyve szerint a Texas Motor Speedway 2,825 hüvelykes kijelzője, a Big Hoss a legnagyobb, ezt a Panasonic készítette, akik nemrég jelentették be, hogy a kentuckyi lóversenypályára is megrendelést kaptak egy – igaz csak 230 hüvelykes – óriástévére.

A forgalomba került normál készülékek közül a Panasonic idei CES-en bejelentett, őszre tervezett 152 collos plazmatévéje a legnagyobb. Ennél a Titan tévéje majdnem négyszer nagyobb. Természetesen egyelőre hiába tudnak 4K-s felbontást az óriástévék, az új tulajdonosoknak még néhány évet várniuk kell arra, hogy megfelelő programokat sugározzanak a maximális UltraHD felbontásban, illetve még ilyen lejátszóberendezések sincsenek forgalomban. Az idei vébét sem tudják még a televíziós társaságok 4K-ban közvetíteni.

Elvesztél a technika világában?

Bármilyen technikai jellegű kérdésed van, tedd fel és mi keresünk egy szakértőt aki megválaszolja. Az összegyűjtött kérdésekből és a válaszokból természetesen cikket írunk, így mindenki okosabb lesz. Kérdésedet a techkerdesek@24.hu címre várjuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik