Tudomány

Lekéste az idei focivébét a 4K tévézés

A televíziózásban bevezetett új technológiák legjobb promóciós és bevezetési pontjai a világ nagy sporteseményei, ezek közül is leginkább a labdarúgó-világbajnokság. Az idei vébé a 4K tévézésnek adhatott volna nagy löketet, de az ipar egy kicsit elkésett.

A nagy nemzetközi sportesemények nemcsak azért az elektronikai ipar kedvencei, mert ilyenkor jóval több tévét lehet eladni, mint máskor (valójában persze inkább arról van szó, hogy az emberek erre az eseményre időzítik az esedékes tévébeszerzést), hanem ilyenkor lehet bevezetni és kipróbálni az esedékes új technológiákat is. Legutóbb két éve a londoni olimpián próbálkoztak újítással, néhány eseményt 3D-ben közvetítettek, de inkább presztízsokokból tették, és egyre inkább úgy tűnik, ez a technológia nem ér el áttörő sikereket.

Az idei, brazil focivébé a 4K televíziózás elterjesztésében lehetett volna úttörő. A készülékek már egy ideje a boltokban vannak és akár már 1-2 ezer dollár alatt kaphatók, bár egyelőre nem fogynak túl jól, az USA-ban eddig kb. 100 ezer ilyen készüléket adtak el. A sugárzási és rögzítési technológiák azonban még nem terjedtek el annyira, hogy a teljes vébét nagyfelbontásban lehessen nézni.

4K vagy UltraHD

A 4K vagy UltraHD televíziózás lényege, hogy a jelenlegi HD (High Definition) televíziózáshoz képest négyszer annyi képpontot továbbítanak és jelenítenek meg. Míg a HD felbontás 1920×1080, az UltraHD 3840×2160, tehát vízszintesen és függőlegesen is dupla a felbontás, így jön ki a négyszeres szorzó a képpontok számában. A képarány ugyanaz, mint a normál HD-nél. A több képpont természetesen azt jelenti, hogy nagyobb adatátviteli sávszélességre (15-20Mb/s) van szükség, ami természetesen a költségek miatt hátráltatja az elterjedést, de az sem segít, hogy nagyon kevés műsorforrásból lehet az elérhető maximális felbontású videókat megszerezni (a jelenlegi Blu-ray lemezek sem kezelnek ekkora felbontást). Így az UltraHD-tulajdonosok nagy része inkább a jövőre gondol vásárláskor, és egyelőre normál HD minőségű anyagokat néz tévéjén. Az UHD televíziók jelenleg kb. 2×3-szor kerülnek többe, mint a hasonló méretű és felszereltségű normál HDTV-k.

Az idei vébén csak kísérleti 4K adások lesznek. A tervek szerint három meccset (köztük a döntőt) rögzítenek nagy felbontásban. A két nagy gyártó – a Samsung és a Sony – közül a Sony vállalta a rögzítés lebonyolítását, az eredeti szándék szerint egy dokumentumfilm készül majd az összevágott anyagokból.

A fent említett három mérkőzést lehet majd nézni kivetítőkön a stadionok körül, de a BBC tesztüzemmódban élőben is megpróbálja majd közvetíteni őket. Természetesen nem a kereskedelmi csatornákon lesz sugárzás, csupán arra lesz lehetőség, hogy a BBC által kijelölt helyszíneken (a BBC saját lánccal összekötött Research and Development épületeiben) nézhessék a meccseket élőben a szerencsések. Ez még így is az első élő UHD közvetítés lesz a világon, utána Japánban júliusban indul majd az első igazi 4K csatorna. (A Netflix egy ideje szintén kísérletezik 4K tévéműsorok on demand továbbításával, de ezek természetesen csak konzervanyagok.)

A nagy tévégyártók, különösen a Samsung igyekszik más módon is kihasználni a vébét. Új tévéiken bekapcsolható egy Sport üzemmód, amivel szebb a fű színe, stadionszerűbb a hangzavar, stb. A normál HD adásokat pedig felskálázzak 4K felbontásra, amivel nem lesz ugyan több információ a képen, de szebbnek látszik, a Samsung upscaling technikája a kritikusok szerint a jobbak közé tartozik.

Elvesztél a technika világában?

Bármilyen technikai jellegű kérdésed van, tedd fel és mi keresünk egy szakértőt aki megválaszolja. Az összegyűjtött kérdésekből és a válaszokból természetesen cikket írunk, így mindenki okosabb lesz. A kérdésed a techkerdesek@24.hu címre várjuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik