Tudomány

30 éves a Tetris

Ughy Márton
Ughy Márton

2014. 06. 06. 06:00

Az AK-47 gépkarabély utáni leghíresebb szovjet export.

Korábban a témában:

Kevés olyan játék van, amit az egész világ ismer – ebbe a körbe tartozik a kő-papír-olló, a Super Mario, az idén 40 éves Rubik-kocka, és a ma három évtizede megjelent Tetris.

A játékot az akkor 28 éves Alekszej Leonyidovics Pazsitnov, orosz számítógép-mérnöknek köszönhetjük, aki két társával (Dmitrij Pavlovszkijval és Vagyim Geraszimovval) hozta létre a frappáns fejtörőt, míg a Szovjet Tudományos Akadémia informatikai kutatólaborjában dolgozott.

S bár ez volt az első videojáték, amit a Szovjetunióból exportáltak az Egyesült Államokba (és nem fordítva), mivel a fiatalok állami alkalmazásban voltak, egy kopejkát sem láttak a bevételekből. Minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy a feltaláló ’91-ben disszidált és ’96-ban megalapította a mai napig létező Tetris Company nevű vállalkozást.

Maga a név egyébként a játékban használatos figurákra utal, melyek darabonként négy darab, merőlegesen csatlakozó négyzetből állnak össze. Ezeket a tudományban a “tetromino” névvel illetik, a megkülönböztetés kedvéért azonban a játékbeli alakzatok hivatalos neve tetrimino.

A játék mai napig kitartó sikerét jelzi, hogy a Tetris Company márciusban megállapodást kötött a Sonyval és a Microsofttal is, így a legújabb konzolokon is elérhető lesz ez a klasszikus. Ez már csak azért is jó hír, mert segít fogyni és a szemész is ajánlja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.