Tudomány

Tetris segíthet a fogyni vágyókon

Megvan még a régi GameBoy? Érdemes lehet elővenni.

Legyen szó cigiről vagy édességről, amennyiben képtelen vagy nemet mondani a sóvárgásoknak, nincs elég akaraterőd ellenállni a mélyről jövő, ösztönös kívánságoknak, egy ősjáték terelhet vissza a helyes útra – legalábbis brit tudósok szerint.

Nagyon jó dolog, ha az ember enni vagy épp szeretkezni akar, már ha arra van épp lehetősége. Azonban a kínzással határos, ha nincs.” – magyarázta tanulmányukat Jackie Andrade, a Plymouth-i Egyetem pszichológia professzora. “Szóval, ha kezelni tudjuk az emberek sóvárgásait, segíthetünk nekik, hogy ne veszítsék el az irányítást és jobban érezzék magukat.

A brit tudósok két csoportra osztották a kutatásukban résztvevő önkéntesek: az emberek egy része tetrisezett, míg a kontrollcsoport egy olyan képernyőt bámulhatott, amin egy játék állapotjelzője töltődött – de sose érte el a 100%-ot.

A kísérlet után a tetrisezők majdnem negyede mondhatta el magáról, hogy csökkent bárminemű természetes sóvárgása. A kutatók szerint ez azzal van összefüggésben, hogy a játék olyan mértékű koncentrációt igényel, hogy az embernek nincs lehetősége másra gondolnia – vagy játszik vagy sóvárog, egyszerre nem megy.

Vagyis bármikor úgy érezzük, hogy káros vagy annak vélt szenvedélyünknek hódolnánk, egy kis Tetris segíthet visszaterelni a figyelmünket.

Na? Jobb már?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik