Tudomány

Haiti segítséget kap a Santa María feltárásához

Az az ENSZ szervezete, az UNESCO segítségével fogja Haiti továbbkutatni Kolumbusz Kristóf Santa María nevű elsüllyedt zászlóshajójának feltételezett helyét.

Laurent Lamothe haiti kormányfő Twitter-üzenetben közölte, hogy a hajóroncs feltáráshoz a haiti kormány UNESCO-támogatást kap. A bejelentés előtt a haiti kormányfő találkozott Barry Clifford amerikai régésszel, aki május közepén közölte, hogy Haiti északi partjainál, a tenger mélyén találhatók a több mint öt évszázaddal ezelőtt elsüllyedt híres hajó maradványai. Spanyol kutatók kételkednek Clifford felfedezésében.

Az amerikai szakember csapata egy évtizeddel ezelőtt találta meg a roncsot és le is fényképezte, ám akkor még nem tudta azonosítani. A 2003-ban készített víz alatti felvételek újraelemzése és a közelmúltban végzett felderítő merülések során gyűjtött adatok alapján Barry Clifford arra jutott, hogy a Santa María roncsait találhatták meg.

Clifford akkor arról beszélt, hogy a hullámsír feltárásának megkezdése attól függ, mikor kapnak engedélyt a haiti kormánytól.

A Santa Maríát a 15. század második felében építették Spanyolország északi részén. Kolumbusz 1492-ben bérelte ki a hajót és indult útnak vele Dél-Spanyolországból, hogy új nyugati útvonalat keressen Ázsiába. Harminchét nappal később elérte a Bahama-szigeteket, ám tíz héttel később a Santa María – Kolumbusszal a fedélzetén – zátonyra futott Haiti északi partjainál és a legénység elhagyta a hajót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik