Tudomány

Megtalálhatták Kolumbusz hajóját

Haiti északi partjainál találtak egy roncsot, ami a kutatók szerint Kolumbusz több mint öt évszázada elsüllyedt Santa Maria nevű zászlóshajója.

Minden földrajzi leírás és régészeti bizonyíték azt sugallja, hogy ez Kolumbusz híres zászlóshajójának, a Santa Mariának a roncsa – mondta Barry Clifford, a Haitinél május elején folytatott felderítő expedíció vezetője. A hajó azonosítását a Kolumbusz egykori erődítményének lehetséges helyére vonatkozó 2003-as felfedezések tették lehetővé. Ezen új információval a birtokában Clifford fel tudta használni a Kolumbusz naplójában szereplő adatokat, hogy megállapítsa a Santa Maria hullámsírjának lehetséges helyét.

A szakember csapata egy évtizeddel ezelőtt találta meg a roncsot és le is fényképezte, ám akkor még nem tudta azonosítani. A 2003-ban készített víz alatti felvételek újraelemzése és a közelmúltban végzett felderítő merülések során gyűjtött adatok alapján azonban Clifford arra jutott, hogy a Santa Maria roncsait találhatták meg.

A Santa Mariát a 15. század második felében építették Spanyolország északi részén. Kolumbusz 1492-ben bérelte ki a hajót és indult útnak vele Dél-Spanyolországból, hogy új nyugati útvonalat keressen Ázsiába. Harminchét nappal később elérte a Bahama-szigeteket, ám tíz héttel később a Santa Maria – Kolumbusszal a fedélzetén – zátonyra futott Haiti északi partjainál, és a legénység elhagyta a hajót.

Ezután Kolumbusz elkezdte megépíttetni első erődjét egy közeli faluban, majd egy héttel később, embereinek egy részét hátrahagyva, két megmaradt hajóján visszaindult Spanyolországba, hogy jelentést tegyen királyi pártfogóinak felfedezéséről, amelyről úgy vélte, hogy egy Ázsiába vezető új nyugati útvonal.

Ajánlott videó