Tudomány

Repülővel utazik? Erre vigyázzon!

Napokon át, akár egy egész hétig is túlélnek a veszélyes baktériumok a repülő belsejében, az üléseken és a karfákon.

A legismertebb “szuperbaktérium”, az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus aureus egy hétig is életben maradt egy repülőgépülés hátoldali zsebének felszínén – derítette ki egy amerikai kutatás. Az E. coli bélbaktériumot négy napig is ki lehetett mutatni egy ülés karfáján – magyarázták a kutatók.

A vizsgálatok alapján ezek a baktériumok bizonyos felületeken több napon át is életben maradnak, ami a bőrkontaktusos fertőzés veszélyét jelentheti – mondta a tanulmány vezető szerzője, az Auburni Egyetem biológusa.

A kórházi baktériumként is ismert MRSA súlyos, halálos fertőzéseket okozhat, és a forgalomban lévő antibiotikumok többségére rezisztens.

A kutatáshoz a baktériumokat a laboratóriumban karfákra, lehajtható tálcákra vagy a repülők mellékhelyiségében használatos fémgombokra vitték fel, és “repülőgépre jellemző” viszonyoknak tették ki őket.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.