Tudomány

Ez történik, ha gyermekarcot lát egy pedofil

Az agyuk intenzívebben reagál a gyermekarcra, mint az egészséges férfiak agya.

“Pedofil férfiak és egészséges kontrollcsoportjuk agytevékenységét vizsgáltuk meg, miközben különböző korú emberek portréit nézték” – mondta a Kieli Egyetemi Klinika szexualitáskutatója.

A vizsgálathoz mágnesrezonanciás (MR) tomográfiát vettek igénybe. Azt az eredményt kapták, hogy a pedofil férfiak arcvonásokat feldolgozó agyterülete erősebb aktivitást mutatott, amikor gyermekarcot mutattak nekik.

A pedofil hajlamok nélküli felnőtteknél akkor növekszik ennek az agyi régiónak az aktivitása, ha olyanok arcát látják, akik az általuk szexuálisan kedvelt csoportba tartoznak – magyarázta a kutató.

Ez a tény régóta ismert. “Ha heteroszexuális férfi létemre nő fotóját látom, akkor az arcvonásokat feldolgozó agyterület aktívabbá válik, mint akkor, amikor férfiarccal van dolga” – tette hozzá.

A tudósok ennek a jelenségnek a pedofil megfelelőjét vizsgálták meg. Ponseti szerint létezik az agynak olyan mechanizmusa, mellyel meg tudja becsülni egy személy életkorát, és ennek megfelelő viselkedési programot hoz működésbe.

Ugyanakkor nem mindenki pedofil, aki gyermeket molesztál, ez a diagnózis csak a bűncselekményt először elkövetők körülbelül felére érvényes. Mások azért használják ki a gyermekeket, mert nem tudnak kapcsolatot teremteni a korban hozzájuk illőkkel. Náluk másmilyen terápiát kell alkalmazni, és hogy melyik elkövető hová tartozik, sok esetben nehéz eldönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik