Tudomány

A szilaj egerek is lazítanak olykor

A vadonba kihelyezett mókuskereket egerek, patkányok, békák és csigák is előszeretettel forgatják néha-néha. Bár utóbbi társaság tagjai inkább csak odatévednek.

A szabadon élő egerek is előszeretettel futnak a mókuskerékben: a természetes életterükben felállított kereket ugyanolyan gyakran és szívesen mozgatják meg a vadon élő állatok, mint ketrecben élő fajtársaik – állapította meg Johanna Meijer és Yuri Robbers tanulmánya.

A Leideni Egyetem munkatársai mókuskereket állítottak fel kisebb állatok számára könnyen megközelíthető helyen egy nagyvárosi parkban és egy természetvédelmi területen. Mozgásérzékelőkkel több mint két éven át figyelték, mikor forog a kerék, és feltűnés nélkül lefilmezték a kereket forgató állatot.

Az eredmény megdöbbentő volt: mindkét megfigyelési területen ugyanolyan gyakran használták a kereket. A parkban viszont patkányok, cickányok, sőt békák is forgatták. Futottak benne egy kicsit, majd elhagyták a mókuskereket, néha azonban visszatértek. Még csigákat is megfigyeltek a tudósok, de ezek valószínűleg csak eltévedtek.

Ennyire profin használva szemmel láthatóan tudatmódosítónak is kiváló:

A legintenzívebben az egerek használták a kereket: a benne futó állatok 88 százaléka egér volt. Az adatok szerint ráadásul a futás időtartama nem különbözött a két helyszínen. Amikor a kutatók eltávolították a csalogatónak kitett táplálékot, csökkent a megjelenő állatok száma, de továbbra is forgatták a kereket.

A futókerekes kísérletekkel gyakran vizsgálják a rágcsálók aktivitását, de egyes kutatók megkérdőjelezik ezen vizsgálatok érvényességét, mert szerintük nem az állatok természetes viselkedésén alapulnak. A holland tudósok szerint viszont kutatásuk éppen azt bizonyítja, hogy a kerékben való futás az állatok természetéből eredő viselkedésminta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik