Tudomány

A férfiak előtt megjátsszák magukat az egerek

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2014. 04. 30. 19:12

A kísérleti egerek férfi kutatók jelenlétében „tartják magukat", nem mutatják ki fájdalmukat. Több ez, mint egérlélektan.

Korábban a témában:

Érdekes felfedezést tettek egerekkel kísérletező kutatók: az állatok fájdalomküszöbének vizsgálatához egy anyagot fecskendeztek a lábukba, a rágcsálók viszont nem mutattak fájdalmat. Ennek persze a végére akartak járni, bár először arra gondoltak, a felhasznált szerrel lehet probléma.

A mélyebb vizsgálat viszont kimutatta, hogy az egerek akkor tűntek immunisnak a fájdalomra – azaz nem nyalogatták, „ápolták” a beinjekciózott testrészt -, ha a körülöttük lévő tudósok férfiak voltak. Jeffrey Mogil a McGill Egyetem munkatársa régóta foglalkozik a témával, és azt már korábban megfigyelte, hogy az állatok sokkal kevésbé mutatják ki fájdalmukat, ha a szobában emberek is tartózkodnak.

És mint kiderült, az sem mindegy, a jelen lévők férfiak vagy nők. A kísérlet során az egerek megkapták a fájdalmat okozó anyagot, majd videokamerával figyelve őket először férfiakat, utána nőket küldtek a terembe. Előbbi esetben az állatok 36 százalékkal kevésbé mutatták ki fájdalmukat, mint utóbbiban. Ugyanez az eredmény született, amikor nem személyek, hanem férfi és női ruhákat hagytak csak hátra.

A férfiak illata növeli a stresszt

Amikor azonban a férfiing mellé egy női ruhát is letettek, ez mintha semlegesítette volna a férfi szagát. Mogil szerint a férfiak illata növeli az állatok stresszszintjét, a hím közelsége területért vagy táplálékért folytatott harcot vetít előre, ezért beindul a „támadj, vagy menekülj” ösztöne. A kiélezett helyzetben pedig a legkevésbé ajánlatos kimutatni a fájdalmat, a gyengeséget, ha viszont a hímmel egy nőstény is van, nincs ok a pánikra, a hölgy valószínűleg jó hatással van párja indulataira.

Mindez persze túlmutat szegény kísérleti egerek pszichológiáján, hiszen adja magát a kérdés: mennyire helyes egy-egy megfigyelés, ha az állat reakcióját befolyásolja a vele dolgozó kutató neme?

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.