Tudomány

A férfiak előtt megjátsszák magukat az egerek

A kísérleti egerek férfi kutatók jelenlétében „tartják magukat", nem mutatják ki fájdalmukat. Több ez, mint egérlélektan.

Érdekes felfedezést tettek egerekkel kísérletező kutatók: az állatok fájdalomküszöbének vizsgálatához egy anyagot fecskendeztek a lábukba, a rágcsálók viszont nem mutattak fájdalmat. Ennek persze a végére akartak járni, bár először arra gondoltak, a felhasznált szerrel lehet probléma.

A mélyebb vizsgálat viszont kimutatta, hogy az egerek akkor tűntek immunisnak a fájdalomra – azaz nem nyalogatták, „ápolták” a beinjekciózott testrészt -, ha a körülöttük lévő tudósok férfiak voltak. Jeffrey Mogil a McGill Egyetem munkatársa régóta foglalkozik a témával, és azt már korábban megfigyelte, hogy az állatok sokkal kevésbé mutatják ki fájdalmukat, ha a szobában emberek is tartózkodnak.

És mint kiderült, az sem mindegy, a jelen lévők férfiak vagy nők. A kísérlet során az egerek megkapták a fájdalmat okozó anyagot, majd videokamerával figyelve őket először férfiakat, utána nőket küldtek a terembe. Előbbi esetben az állatok 36 százalékkal kevésbé mutatták ki fájdalmukat, mint utóbbiban. Ugyanez az eredmény született, amikor nem személyek, hanem férfi és női ruhákat hagytak csak hátra.

A férfiak illata növeli a stresszt

Amikor azonban a férfiing mellé egy női ruhát is letettek, ez mintha semlegesítette volna a férfi szagát. Mogil szerint a férfiak illata növeli az állatok stresszszintjét, a hím közelsége területért vagy táplálékért folytatott harcot vetít előre, ezért beindul a „támadj, vagy menekülj” ösztöne. A kiélezett helyzetben pedig a legkevésbé ajánlatos kimutatni a fájdalmat, a gyengeséget, ha viszont a hímmel egy nőstény is van, nincs ok a pánikra, a hölgy valószínűleg jó hatással van párja indulataira.

Mindez persze túlmutat szegény kísérleti egerek pszichológiáján, hiszen adja magát a kérdés: mennyire helyes egy-egy megfigyelés, ha az állat reakcióját befolyásolja a vele dolgozó kutató neme?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik