Tudomány

Bezár az iWiW, a Facebook megette

2014. június 30-án lekapcsolják a "magyar Facebookot". A felhasználók egy kattintással, digitális időkapszula igénylésével menthetik le személyes dolgaikat. Egy korszak ugyan véget ér, de az iWiW kétségtelenül beírta magát a magyar informatika történetébe.

Az iWiW 12 év közszolgálat után búcsút int felhasználóinak – olvasható az Origo közleményében. A világon az elsők között létrehozott közösségi honlap 2005 és 2010 között Magyarország leglátogatottabb portálja volt, a csúcsidőszakban naponta 1,5 millióan keresték fel. A “magyar Facebookon” 4,7 millió adatlap és fél milliárdnyi kapcsolat kelt életre.

Az iWiW kétségtelenül beírta magát a magyar történelembe: az egykori startup vállalkozás végül az informatikai és a közösségi élet egyik legfontosabb lépcsőfoka lett, IT technológiákat és új hirdetési formátumokat teremtett. Meghatározó szereplője lett az internetezés széles körű elterjedésének is – a Baby boom korszak, de az X generáció szülöttei közül is sokan az iWiW miatt tanultak meg egyáltalán netezni.

Az iWiW szárnyalása a világot behálózó konkurencia, a Facebook előretörésével kezdett alább hagyni, a két site látogatottsági görbéje 2010 végén ért össze. Az iWiW-et jegyző Origo Zrt. még négy évig kitartott terméke mellett, ám az oldal fenntartásának már nem látja további értelmét.

A felhasználók 2014. június 30-ig nosztalgiázhatnak az iWiW-en, egy kattintással igényelhetnek egy digitális időkapszulát adatlapjuk, kapcsolataik, fényképeik, levelezésük mentésére, és utoljára játszhatnak még egyet: az iWiW készpénzzel és vásárlási utalványokkal díjazza a hűséget. Egy korszak lezárul, a Gépház nem küld több üzenetet, az Origo Zrt. a fenti határidő lejártával minden adatlapot megsemmisít.

UPDATE (11.20)

Úgy tűnik, bejött az iWiW-nek a halálhír. Annyian elkezdtek nosztalgiázni a site-on, hogy az már ideje korán leállt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik