Tudomány

Vége a facebookos böködésnek, vagy mégsem?

A közösségi oldal törölte az Apple boltjából a Poke applikációt. Az eredeti "bökés" funkció azonban még elérhető egy titkos linken, amelyet most leleplezünk.

A Facebook szép csendben eltüntette pénteken az iOS app store-ból a Poke, azaz „Bökés” nevű alkalmazását. Ezzel egy, a közösségi oldallal és like-gombbal egykorú funkcióból létrehozott applikációt küldött a süllyesztőbe – adta hírül a Mashable.

A Poke-kal tiszavirág életű üzeneteket, fotókat és videókat küldhettünk ismerőseinknek, amelyek 10 másodperc után örökre az enyészetté váltak.

A Mashable szerint a böködés koporsójába a Snapchat nevű alkalmazás 2011-es megjelenése verhette be az első szöget, amellyel ma már több mint 700 millió tartalmat küldenek egymásnak a felhasználók.

Bár a Facebook gyorsan reagált a Snapchatre és a Poke funkciót hasonló alkalmazássá fejlesztette, úgy tűnik, ez nem volt elég a győzelemhez. Hivatalos adatokat a felhasználói létszámról azóta sem hozott nyilvánosságra a közösségi oldal, annyi azonban biztos, hogy 2012-es megjelenése után a 25 legnépszerűbb letöltés között volt az app store-ban.

Most figyelj, titkos link jön!

Az alkalmazás elkaszálása utána felvetődik egy kérdés: hová tűnt az eredeti bökés funkció, amely 2004 óta része volt a Facebooknak? Erre is választ ad a Mashable.

Habár nem jelenik meg sem az idővonaladon, sem a profiloldaladon, hihetetlen módon mégis elérheted. Egyszerűen írd be a böngésződ keresőjébe, hogy Facebook.com/pokes és máris feldob pár ismerőst, akiket érdemes megböknöd.

Sőt, a „titkos” bökő oldalon bárkit megbökhetsz, akit szeretnél, ha rákeresel a nevére. Hát, nem csodálatos? És, hogy mi értelme van a böködésnek? Erre hadd válaszoljunk egy klasszikus South Park-jelenettel:

– Stan, a nagyi azt mondta, hogy megbökött, te pedig nem bökted vissza.
– Apa, én egyáltalán nem akarom…
– Stan, BÖKD MEG A NAGYMAMÁT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik