Tudomány

Úszik Kína a gyógyszermaradványokban

Nagy koncentrációban több tucat féle gyógyszermaradvánnyal szennyezettek a kínai felszíni vizek, az antibiotikumok óriási mennyisége komoly veszélyt jelenthet.

A jelentést készítő kutatók a kínai folyókban és tavakban több mint másfélszáz gyógyszer és ápolószer, kozmetikum maradványait mutatták ki súlyos szennyezőkként, ezekből 68 antibiotikum maradványa. Utóbbiak koncentrációja kifejezetten magas, a nemzetközi átlag sokszorosa – kongatják meg a tudósok a vészharangot a Science China című tudományos magazinban.

33 ezer tonna antibiotikumot gyártanak

A Sanghajt kettészelő, a lakossági ivóvízellátás egyik forrásaként szolgáló Huangpu-folyóban például a szulfamerazin nevű antibiotikum koncentrációja akár a köbméterenkénti 623 nanogrammot is eléri, ami az egészségre nézve még ártalmatlannak tekintett határ tízszerese.

A szennyezés fő okaként az antibiotikumoknak az állattenyésztésben való túlzott használatát, a háztartási és ipari szennyvíz korlátok nélküli, szabályozatlan vízbe eresztését jelölték meg a tudósok.

Kínában évente 33 ezer tonna antibiotikumot állítanak elő, ami az összes gyógyszer 70 százaléka, ezzel Kína a világ legnagyobb antibiotikumgyártója.

Rengeteg antibiotikumot szednek

A becslések szerint kibocsátásának mintegy 50 százalékát a mezőgazdaságban használja fel, négyszer annyit, mint az Egyesült Államok. Az antibiotikum túlhasználata az egész élelmiszerláncot befolyásolja, az nemcsak az állatok húsában, hanem a trágyázáson keresztül a növényekbe is bekerül.

Egészségügyi szakemberek számos alkalommal figyelmeztettek arra is, hogy a lakosság is túlzásba viszi az antibiotikum használatát. Egy kínai lakos évente az amerikai átlag tízszeresét nyeli le e gyógyszerfajtából. Ezt visszaszorítandó a vezetés másfél éve a szer használatának szabályozásával próbál a helyzeten változtatni, aminek első lépéseként drasztikusan csökkentették a lakosság által megvásárolható és a kórházakban használható antibiotikumok mennyiségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik