Nagyvilág

Bezártak 1500 szénbányát Kínában

Több mint másfélezer kisebb szénbányát zárnak be Kínában, hogy csökkentsék a kis fűtőértékű, környezetszennyező energiahordozó égetését.

Összesen 1725 kisebb bányában áll le a termelés 2014-ben, a bezárt szénbányák termelési kapacitása 117,48 millió tonna. A bányák bezárása része annak a tervnek, hogy csökkentsék a rosszminőségű kőszén kitermelését, mert ezeknél alacsony a fűtőérték, de elégetésükkel sok szennyezőanyag kerül a levegőbe.

bezárásra ítélt bányák jelentős része az ország sűrűn lakott keleti részében van, a kormányzati szándék pedig az, hogy az ország kevésbé lakott részén, például északnyugaton hozzanak létre új szénkitermelő övezeteket. A helyi önkormányzatokat már korábban felszólították, hogy fokozatosan zárjanak be minden üzemet, ahol az éves kitermelés nem éri el a 90 ezer tonnát, vagy ahol nincsenek meg a szükséges biztonsági engedélyek.

A nemzeti energiahivatal most a bányavállalatok egyesülésének támogatására és a technológiai fejlesztések megvalósításának segítésére is felkérte az önkormányzatokat. Bár Kína eltökélte, hogy 2014 végére 65 százalék alá csökkenti a kőszénből származó energia arányát az energiafelhasználásában, így is 860 millió tonna kitermelési kapacitással rendelkező új bánya nyílik a 2011-2015-ös időszakban.

2013-ban 3,7 milliárd tonna volt Kína éves szénfelhasználása, ez a kormány szerint 2015-re 4,1 milliárd tonnára nő, de egyes elemzők szerint még ennél is nagyobb lehet a felhasználás addigra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik