Tudomány

Hova megy a kemény kifli és a lefoglalt Red Bull?

A dél-pesti szennyvíztisztító telepen jártunk, csatlakozva egy vegyészpalántákból álló diákcsoporthoz. Ha kíváncsi, de nem bírja az igen élénk szagokat, ez a cikk Önnek készült!

Egész biztosan kevesen álmodnak arról, hogy egy szennyvíztisztítóban töltsenek el egy kora tavaszi napot, mi mégis megtettük. A délelőtti látogatás során egy csoportvezető segített minket, aki készségesen vezett végig az egész telepen. A mozgókép szerelmeseinek jöjjön rögtön egy videó a szennyvíz útjáról:

Mióta működik? Ki a tulajdonos?
Magyarország első szennyvíztisztítójának helyét az Országos Tervhivatal jelölte ki 1952. december 23-án, majd a beruházási program többszöri átdolgozása után 1966 szeptemberétől üzemszerűen működik. A telep bővítése a nyolcvanas években folytatódott, mára hazánk legkorszerűbb szennyvíztisztítójává vált. 1997-ben A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. mellett új tulajdonosok jelentek meg, a francia Veolia Walter és a német Berlinwasser csatlakozása további jelentős minőségi fejlődést eredményezett. Jelenleg 75 százalékos a hazai tulajdonrész, a szóbeszéd szerint a nem túl távoli jövőben megkezdődhet a visszavásárlás előkészítése.

Helikopterből ezt látnánk

Mekkora? Hányan dolgoznak? Mennyi vizet tisztítanak?
A telep területe 17 hektár, a foglalkoztatottak száma csak valamivel több, mint 50 fő. A teljesen automatizált rendszernek köszönhetően a vezetőség mellett néhány gépész, karbantartó, biztonsági őr és recepciós dolgozik itt a hétköznapokon. Naponta akár 80 ezer köbméter vizet is képes megtisztítani az üzem, ez teljesen lefedi négy dél-pesti kerület (Pestlőrinc, Kispest, Erzsébet, Soroksár) lakosságának és vállalkozásainak szennyvíztisztítását.


előmechanikai tisztitó: van itt narancshéj, textil, még döglött hal is

A tisztítás egyik legfontosabb mellékterméke a víztelenített szennyvíziszap, amiből éves szinten közel 30 ezer tonnát állítanak elő. A szennyvíziszapból 6 millió köbméter biogáz keletkezik, ez csaknem a teljes elektromos (90%) és hőenergia-szükségletét (100%) fedezi az üzemnek. A szennyvíz tisztítása során keletkeznek további fel nem használható szervetlen hulladékok is (pl. ásványi hulladékok, homok, apró kavics), éves szinten nagyjából 700 köbméter.

Fedett előmechanikai tisztítósorok – olaj és zsírgombócok kiválasztására

Vissza a Dunába!
A megtisztított szennyvíz többlépcsős mechanikai és biológiai technológiával az EU-normáknál sokkal jobb paraméterekkel rendelkező vizet juttat vissza a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba. Elsősorban a természetben is előforduló baktériumok végzik a víz tisztítását, persze itt jóval nagyobb koncentrációban hemzsegnek, mint az élővizekben. A szennyvízhez majdnem minden folyamatban vas(III)kloridot is adagolnak, amely a foszfátokkal reagálva csapadékot képez.


Kimagasló hatékonyság: minden szempontból az EU-s hatérértéken belül

A tisztítás során keletkezett melléktermékek, az iszap és mechanikai szennyeződések környezetbarát kezelését, tárolását, illetve újrahasznosításra történő előkészítését szintén itt biztosítják. A beszállított (lefoglalt vagy lejárt) szerves-anyag tartalmú hulladékok feldolgozása és zöldenergiává történő átalakítása is itt történik, továbbá egy biofilter segítségével az eljárás során keletkező “szagos levegőt” is jórészt hatástalanítják.


UV fény segítségével is tisztítják a vizet – költséghatékony, környezetkímélő megoldás

A francia és német tulajdonosok lehetővé tették a telep megújítását és a technológiai folyamat teljessé tételét. Nekik köszönhető a bioszűrő kialakítása, a gázmotorok, a szerveshulladék-forgatók, a fémfeldolgozó állomás, valamint a termofil rothasztó.

Egyedi, magyar fejlesztések
A tisztítótelep nem csak a hagyományos, kétfokozatú bioszűrést alkalmazza. Európában egyedülálló módon, az Organica Élőgépek rendszer, mint magyar fejlesztés, itt került először bevezetésre. Ebben az épületben élő növényzet és mesterséges gyökérrendszer segítségével növelték a tisztítás hatásfokát. A mechanikai tisztítás után a szennyvíz a növények gyökereinél folytatják útjukat.


Organica Élőgépek rendszer – szemfüles olvasók a napelemeket is kiszúrhatják a tetőn

Kísérleti és oktatási bázis
Innovatív fizikai-, kémiai és biológiai félüzemi kísérletek folynak a telepen. Ezek a kísérletek biztosítják a technológiai folyamatok nyomonkövetését és a folyamatos fejlesztéseket. Jelentős szerepet vállalnak a szakemberutánpótlás-képzésben, diákok iskolai és gyakorlati oktatásában.

Fenntarthatóság, profit
Az üzem fő bevételi forrása a beszállított termékek feldolgozásából és újrahasznosításából keletkezik, naponta több tonna különböző élelmiszer és folyadék érkezik ide. Ezen túl különböző támogatásokra jogosultak, jó eséllyel indulhatnak környezetvédelmi-fejlesztési pályázatokon állami vagy akár európai szinten.

Ez csak egy része a mai napon beérkezett termékeknek

A szennyvíztisztító telep minden érdeklődő előtt nyitva áll. Mint a legnagyobb hazai környezetvédelmi szolgáltató cég, fontosnak tartják, hogy tevékenységüket közelebbről is megismerhessék, kiemelt figyelmet fordítanak a felnövekvő generáció környezettudatos nevelésére. Előzetes bejelentkezés után csoportosan látogatható minden munkanapokon.

További információ: 1238 Bp., Meddőhányó u. 1., 284-4339, center@fcsm.hu, www.fcsm.hu

Tetszett a cikk? Olvasssa el ezeket is:

A tíz legérintetlenebb hely a Földön

Az OSRAM formálja a jövő a világítását

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik