Tudomány

Windows XP-sek, itt az első veszély!

A vártnál hamarabb felmerült a sérülékenység. Az Explorer böngészővel jöhetnek a vírusok.

Új sebezhetőséget fedeztek fel a FireEye Inc. kiberbiztonsági vállalat szakértői a Microsoft Internet Explorer böngészőben, ami különösen a Windows XP operációs rendszert használók számára jelenthet komoly biztonsági kockázatot.

A Microsoft figyelmeztetést adott ki az Internet Explorer 6-tól 11-ig verzióinak sebezhetőségére, ami a hálózatra kapcsolt számítógépek esetében a hackerek számára ugyanazokkal a jogosultságokkal tud hozzáférést biztosítani a számítógéphez, mint magának a felhasználónak.

A biztonsági rés elsősorban a Windows XP operációs rendszeren futtatott Internet Explorer böngészőt használókat veszélyeztetheti, mivel a Microsoft az idén április 8-án leállította az XP gyártói támogatását, azaz nem ad ki rá többé már biztonsági frissítéseket sem. A Windows XP a 8-as verzióig tudja futtatni az Internet Explorer különböző verzióit.

A FireEye tájékoztatása szerint azonban a biztonsági rést kihasználó és általa megfigyelt hackertámadások elsősorban az Internet Explorer 9-11-es verzióit vették célba.

“A helyzet kivizsgálása után megtesszük a szükséges lépéseket” – írja a Microsoft biztonsági bulletinje, felhívva egyúttal a felhasználók figyelmét, hogy kellő elővigyázatossággal klikkeljenek emailban érkező linkekre.

“Az XP felhasználói nincsenek már biztonságban, és ez az első olyan sérülékenység, amit már nem fognak számukra kijavítani” – írta blogjában Christian Tripputi, a Symantec Corp. kiberbiztonsági vállalat szakértője. A Windows XP a becslések szerint még 300 millió számítógépen fut szerte a világon.

Az várható volt, hogy egy operációs rendszer, amelynek megszűnik a gyártói támogatása előbb, vagy utóbb sérülékennyé válik, arra azonban senki nem számított, hogy a Windows XP esetében erre ilyen hamar sor kerül. Szakértők szerint előfordulhat, hogy a Microsoft kivételt tesz és a támogatás befejezése ellenére is felvállalja az XP javítását. A Microsoft a Dow Jones hírügynökség ilyen megkeresésére nem szolgálta azonnali válasszal.

Mivel a számítógépen bankolók több mint negyedének van még Windows XP-je, adtunk néhány ötletet, mit lehet tenni, hogy a pénzünk ne legyen csalóké. Itt találja a tippeket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik