Pénzügy

Veszélyben a netbankolók – 3+1 tipp

A számítógépen bankolók több mint negyedének van még Windows XP-je, amihez megszűnt a biztonsági támogatás. Íme néhány ötlet, mit lehet tenni, hogy a pénzünk ne legyen csalók martaléka.

A szakértők lényegében mindenkinek azt javasolják, hogy cseréljék le a Windows XP operációs rendszereket, hiszen az utolsó biztonsági frissítést április 8-án adta ehhez a rendszerhez a Microsoft. Magyarországon még a netre kacsolt gépek 27 százalékán ilyen program fut. Márpedig az, hogy nincs többé frissítés, szabad utat engedhet a például az online banki csalóknak is – hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu.

Így nyúlják le a pénzét

Tippjeik:

1. Cseréljük le Windows 8-ra (vagy 8.1-re) az operációs rendszert.

2. Ha erre nincs pénzünk, térjünk át ingyenes Linux rendszerre, amelynek használata ma már nem igényel különösebb plusz számítástechnikai ismeretet.

3. Feltétlenül legyen tűzfal és vírusirtó a gépünkön

Lenyúlták a pénzét?

+1 tipp, már a Bankráció.hu-tól: Változtassuk meg a jelszavunkat.

Ez utóbbira a portál szerint azért van épp most szükség, mert kiderült, hogy az egyik legelterjedtebb titkosítási rendszer, az SLL hibákat tartalmaz, s így több honlaphoz tartozó jelszavunk (így a bankiakat is) illetéktelenekhez kerülhetett. 
A banki jelszavak megváltoztatása annak ellenére is tanácsos, hogy a telefonon kapott tranzakciós azonosítók plusz biztonságot jelentenek. A jó jelszó minél hosszabb és minél többféle karaktert tartalmaz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik