Tudomány

Temetjük az XP-t – hova tovább?

A Microsoft a mai nappal leveszi a kezét egyik legnépszerűbb termékéről, nem támogatja tovább.

Bár valószínűleg senkinek nem tűnt fel, a 2001. október 25-én forgalomba hozott operációs rendszer terméktámogatása (hivatalosan) már öt éve, 2009 áprilisában megszűnt, azonban a Microsoft az átállással járó fájdalmakat enyhítendő addig húzta-halasztotta a végleges zárást, amíg csak tudta. Időközben megpróbált mindenkit meggyőzni az utódok előnyeiről – még ha ez nem is feltétlenül sikerült.

De eljött a rettegett nap, a Microsoft mostantól nem nyújt műszaki segítséget az XP-hez és nem küld frissítéseket. Maga az operációs rendszer persze működni fog, de napról napra sebezhetőbb lesz a vírusokkal és a digitális bűnözőkkel szemben.

Mit lehet hát tenni?

Amennyiben a gép megfelel a Windows 7 vagy a Windows 8.1 elvárásainak, úgy (némi beruházással) gond nélkül frissíthetjük a rendszert – magyar nyelvű útmutatók itt és itt találhatóak. Viszont, ha az XP-nek is órák kellettek, hogy elinduljon, itt a tökéletes kifogás arra, hogy egy erősebb gépet vegyünk. Már, ha van miből.

Ha a zsebedet nem égeti a pénz, jó szívvel tudjuk ajánlani a Linuxot, mint egyszerű, de nagyszerű (és ingyenes) megoldást. Például a méltán népszerű Ubuntu nevű variáció rácáfol arra, hogy a pingvines op-rendszerhez informatikusnak kell lenni, hiszen mind telepítése, mind használata pofonegyszerű.

Ti már váltottatok? Vagy nem zavaró, ha az XP-re nem érkezik több frissítés?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik