Tudomány

Megasztár lesz egy énekesnő múmiája Londonban

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2014. 04. 27. 13:45

A British Museum új tárlatán egy ókori egyiptomi énekesnő múmiája lesz a fő látványosság.

Korábban a témában:

A londoni kiállítás előtt modern orvosi szkennerekkel vizsgáltak meg nyolc mumifikált testet, hogy kiderítsék, miként nézett ki, élt és halt meg egykori gazdájuk. A kutatók a múmiák soha nem fel nyitott koporsóin és kötésein “keresztül” készítettek felvételeket a testek mellett heverő amulettekről és szobrokról, amelyeket azután reprodukáltak. Az Ancient Lives, New Discoveries című kiállítás május 22-én nyílik.

Az egyik zárt koporsóban egy Tamut nevű nő múmiája található. Ő nagyjából időszámításunk előtt 900 körül élt Thébában. Koporsója felirata szerint Ámon isten énekesnője volt, és feltehetően a karnaki templomban szolgált. A háromdimenziós képalkotásnak köszönhetően a szakemberek elkészítették a modelljét egy apró sólyomnak, amelyet annak idején a testtel együtt zártak a koporsóba.

“Én magam úgy vélem, hogy Tamut a kiállítás sztárja, mert lenyűgöző tárgyak sorakoznak a koporsójában, és a rendelkezésünkre álló feliratok elárulnak mindent az életéről, többek közt a nevét és azt, hogy mivel foglalkozott” – mondta John Taylor, a múzeum ókori Egyiptommal és Szudánnal foglalkozó részlegének munkatársa.

Az intézmény reményei szerint az új technológiának hála a látogatók most először úgy érezhetik, hogy tényleg személyesen találkoznak valakivel, aki több ezer éve élt. A kutatók már a ’60-as évek óta használnak szkennert és röntgent, hogy belessenek a múzeum gyűjteményébe tartozó múmiák koporsóiba és kötései alá, de a technológiai fejlődésnek hála már még mélyebbre tudnak “ásni”. A múzeum új tárlatán látható nyolc múmia Szudánból és Egyiptomból származik az i.e. 3500 és i.sz. 700 közötti időszakból.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.