Tudomány

Megasztár lesz egy énekesnő múmiája Londonban

A British Museum új tárlatán egy ókori egyiptomi énekesnő múmiája lesz a fő látványosság.

A londoni kiállítás előtt modern orvosi szkennerekkel vizsgáltak meg nyolc mumifikált testet, hogy kiderítsék, miként nézett ki, élt és halt meg egykori gazdájuk. A kutatók a múmiák soha nem fel nyitott koporsóin és kötésein “keresztül” készítettek felvételeket a testek mellett heverő amulettekről és szobrokról, amelyeket azután reprodukáltak. Az Ancient Lives, New Discoveries című kiállítás május 22-én nyílik.

Az egyik zárt koporsóban egy Tamut nevű nő múmiája található. Ő nagyjából időszámításunk előtt 900 körül élt Thébában. Koporsója felirata szerint Ámon isten énekesnője volt, és feltehetően a karnaki templomban szolgált. A háromdimenziós képalkotásnak köszönhetően a szakemberek elkészítették a modelljét egy apró sólyomnak, amelyet annak idején a testtel együtt zártak a koporsóba.

“Én magam úgy vélem, hogy Tamut a kiállítás sztárja, mert lenyűgöző tárgyak sorakoznak a koporsójában, és a rendelkezésünkre álló feliratok elárulnak mindent az életéről, többek közt a nevét és azt, hogy mivel foglalkozott” – mondta John Taylor, a múzeum ókori Egyiptommal és Szudánnal foglalkozó részlegének munkatársa.

Az intézmény reményei szerint az új technológiának hála a látogatók most először úgy érezhetik, hogy tényleg személyesen találkoznak valakivel, aki több ezer éve élt. A kutatók már a ’60-as évek óta használnak szkennert és röntgent, hogy belessenek a múzeum gyűjteményébe tartozó múmiák koporsóiba és kötései alá, de a technológiai fejlődésnek hála már még mélyebbre tudnak “ásni”. A múzeum új tárlatán látható nyolc múmia Szudánból és Egyiptomból származik az i.e. 3500 és i.sz. 700 közötti időszakból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik