Tudomány

Jönnek haza a fehér gólyák, kövesse őket online!

Északra, hazafelé tartanak azok a másod- és harmadéves, fiatal fehér gólyák, amelyeket az elmúlt két év során láttak el GPS-GSM-alapú jeladóval: kettő közülük kedden már az Egyenlítőt is átlépte vonulása során, illetve a faj újabb telelőterületére is fény derült a jeladóknak köszönhetően - tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora az MTI-t.

Papp Ferenc elmondta, hogy a Zagyva nevű, a Nógrád megyei Nemti község határában 2012 augusztusában befogott, majd jeladóval ellátva szabadon engedett madár kedden Kenya területén, Nairobi és a Viktória-tó között repülte át az Egyenlítőt, jelenleg Afrika legmagasabb pontja, az 5199 méteres Kenya-hegy környékén tartózkodik. A madár már több napja észak felé tart Tanzánia déli részéből, ahol 2013-14 telét töltötte, azt azonban nem tudni, hogy hazatér-e ez évben.

“A fiatal fehér gólyák négy-ötéves koruk, ivarérettségük elérése előtt, azaz amíg nem választanak párt és nem foglalnak fészket, illetve élőhelyet, nem mindig térnek haza – mondta a szakember. – Zagyva érdekes utat járt be, 2012 őszén Dél-Törökországba vonult, ahol nemcsak a telet, hanem a nyarat is töltötte. 2013 őszén csatlakozott a dél felé vonuló csapatokhoz, és a fehér gólyák hagyományos vonulási útját követve Tanzánia deli részéig repült. Közben a Nílus-völgyét elhagyva tett egy kitérőt a Száhel-övezetbe, Csád keleti részére is, csakúgy, mint korábban a Patak nevű madár, amely azonban elpusztult. Ez a kitérő korábban, a jeladók használata előtt ismeretlen volt a gólyavonulás térképén.”

Zagyva egy Karolina nevű fehér gólyával együtt tart észak felé. Két másik fiatal madár, a Szlovákiában jelölt Natália és Alexander jóval előttük jár, ők jelenleg Anatólia déli részén tartózkodnak. Ez a két madár az egész telet Csádban töltötte, ahonnan egy hónappal előbb elindultak észak felé. Valószínű, hogy a szárazabb, kevésbé kedvező élőhelyen korábban fogyott el az élelem.

Ivarérett fehér gólyák még ezekben a napokban is érkeznek a Kárpát-medencébe, de a többség már megjött a telelésből, illetve a tojások lerakása után a kotlás is megkezdődött – közölte Papp Ferenc.

Területarányosan Lengyelország után Magyarországon költ a legtöbb fehér gólya, így a Kárpát-medence Európa egyik legjelentősebb gólya élőhelye. Az első számlálások idején, 1941-ben még 15-16 ezer között volt a gólyafészkek száma, ami 1958-ra 8 ezerre, 1974-re pedig 4800-ra csökkent. Ezután viszont az aktív védelemnek köszönhetően a fogyás megállt, illetve lassú gyarapodás is tapasztalható, jelenleg 5000-5300 között mozog Magyarországon a lakott gólyafészkek száma – tette hozzá a szakember.

Zagyva vonulása itt követhető nyomon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik