Belföld

Hova repülnek télre gólyáink? Kövesse a térképen!

gólya (gólya, )
gólya (gólya, )

Most bárki megnézheti, hova repülnek el kedvelt madaraink tél idejére. Útvonalukat egy jeladó segítségével térképen is követhetjük.

Érdekes cikkre és videóra bukkantunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. A hazánkban költő fehér gólyák vándorlási útvonalát térképen vizsgálják a szakemberek. A madarak naponta 300 kilométert is megtesznek.

„Az idei évben megjelölt gólyák sérülten vagy legyengülve befogott példányok, amelyeket később megerősödve lehetett szabadon engedni. Így tapasztalatokat szerezhetünk arról is, hogy a visszavadított gólyákra milyen speciális veszélyek leselkednek” – olvasható az egyesület blogján.

A gólyákat egy speciális jeladó készülékkel jelölik meg, így nyomon követhető, hogy mikor indulnak vándorútra, hol tartanak pihenőt és mekkora távolságot tesznek meg naponta. Több gólya útjáról is beszámol a blog, ahol térképet is láthatunk arról, merre kalandoznak az útra kelt madarak.

A teljes cikk itt olvasható!

Hazánk madarait ezen a linken kísérhetjük figyelemmel. A listáról tetszőlegesen kiválaszthatjuk a követni kívánt példányokat, ezután már csak a „Küldés a térképre” gombra kell kattintanunk.

A honlap beszámolója szerint Törökország, Afrika, Görögország és Tunézia is szerepel a madarak eddigi úticéljai között. A videón a szakember beszámol arról is, hogy a gólyák egészen Dél-Afrikáig elrepülhetnek, ám útközbeni állomásaik és az útvonalak még nem teljesen ismertek. A jeladók segítségével azonban most sikerülhet bemérni a pihenőhelyeket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik