Tudomány

Árthat a fiatalok agyának a füves cigi

Pálfi Rita

2014. 04. 16. 13:29

Agyi elváltozásokat, a motiváció és az érzelmek irányításával kapcsolatos területek módosulását okozhatja fiataloknál a marihuána alkalmi fogyasztása - derült ki egy amerikai tanulmányból. Az eltérések esetleges hosszú távú következményeit azonban további kutatásoknak kell megvizsgálniuk.

Korábban a témában:

A Journal of Neuroscience című szaklap friss számában megjelent tanulmány abban különbözik sok más, marihuánáról szóló munkától, hogy azok a szer krónikus, gyakori használóit vizsgálták. A Northwestern Egyetem, a Massachusettsi Általános Kórház és a Harvard Orvosi Karának kutatói összefüggést mutattak ki aközött, hogy az adott személy hány alkalommal szívott marihuánás cigarettát, és milyen rendellenességek jelentkeztek az agyában.

“Fiatal, 18-25 éves embereknél tapasztaltunk elváltozásokat olyan kulcsfontosságú agyterületeken, melyekkel soha senki nem kívánna tréfálni” – magyarázta Hans Beiter, a Norhtwestern Egyetem pszichiátria- és viselkedéstudományi professzora, a kutatás egyik vezetője.

Korai jelek

A kutatás két agyterületen, a nucleus accumbensben és az amygdalában azonosított módosulásokat olyan marihuánafogyasztóknál, akik heti egy-hét füves cigarettát szívtak el. A két agyi régió kulcsszerepet játszik a motiváció és az érzelmek irányításában.

Változott a tömege, alakja és a sűrűsége is a két említett agyterületnek. Az eltérések esetleges hosszú távú következményeit azonban további kutatásoknak kell megvizsgálniuk. “Az volt a feltevésünk, hogy ezek a változások esetleg olyan korai jelek, amelyek később motiválatlansághoz vezetnek, vagyis a füvező elveszíti érdeklődését korábbi céljai iránt” – tette hozzá Beiter.

A marihuána a szövetségi törvény szerint továbbra is illegális szer, ám mióta Washington és Colorado államok a “rekreációs használat” legalizálására szavaztak, egyre többen jutnak hozzá. Orvosi használatát húsz amerikai államban engedélyezik.

A legalizálás támogatói érvelésének középpontjában az áll, hogy a szer biztonságosabb, mint az alkohol. Korábbi kutatások kimutatták, az alkohol agyi elváltozásokhoz vezet, az új tanulmány pedig az alkalmi marihuánafogyasztók agyának fizikai módosulásaira világított rá – mondta Beiter.

Az eredmények egybevágnak azokkal a régebbi kutatásokkal, amelyek alapján a marihuána jelentős hatással van a fiatal, még fejlődésben lévő agyra. A kutatónak meggyőződése, hogy 30 éves kor alatt csak azoknak lenne szabad a szerhez folyamodnia, akiknek halálos betegségük fájdalmát csillapítja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.