Tudomány

Ezerötszáz éves kolostort ástak elő Izraelben

Egy bizánci korból származó 1500 éves kolostor maradványaira, köztük teljesen ép mozaikpadlóra bukkantak régészek Izraeli déli részén.

A Negev-sivatag északi részén fekvő Hura beduin falu közelében feltárt bizánci épületegyüttes 20×30 méter alapterületű, kelet-nyugati tengelyű, ami a bizánci templomok jellemzője. Az imacsarnokban és az ebédlőben kifinomult ízlésre utaló mozaikpadlókra bukkantak, amelyek geometriai mintákat, leveleket, virágokat, kosarakat, korsókat és madarakat ábrázolnak, és évszázadokon át megőrizték élénk kék, piros, sárga és zöld színűket. A kolostorban találtak négy másik helyiséget fehér mozaiklapokkal fedték be – írta a LiveScience tudományos portál.

A mozaikpadlón lévő görög és szíriai nyelvű feliratok megőrizték az utókornak a kolostor rendfőnökeinek a nevét: Elijahu, Nónusz, Salamon, Ilrion, és azt az dátumot is, amikor a Kr.u. hatodik század második felében a mozaikpadlókat lefektették.

Úgy tűnik, hogy a Horbat Hur egykori bizánci település közelében állt kolostor részét képezte a Beér Seva-völgyet a Jordán folyó túlpartjával összekötő út mentén fekvő kolostoroknak – írta közleményben Daniel Varga, az ásatásokat vezető régész.

Az ásatáson feltártak kerámiakorsókat, főzőedényeket, üvegtálakat és más eszközöket is.

Mivel a feltárt terület a 31-es számú izraeli főútvonal kereszteződésében fekszik, az illetékesek azt tervezik, hogy teljes egészében áttelepítik a kolostort a mozaikpadlókkal együtt egy Hura közeli mezőgazdasági és turisztikai központba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik