Közélet

Öt éve ellopott, vagyont érő egyházi műkincsek kerültek elő

A 2009-ben ellopott kegytárgyak egy részét korábban megtalálták, ám több tízmillió forintot érő ikonok, festmények, oltárképek váltak köddé. Most akartak túladni azokon.

A műkincseket 2009-ben lopták el egy szerb ortodox és egy római katolikus templomból. Előbbi helyszínen – májusban – ikonoknak, aranyozott kegytárgyaknak, míg júniusban egy Dorfmeister István által alkotott, nagyméretű oltárképnek kelt lába. A rendőrség lopás miatt indított eljárást, ám a tolvajok kilétére egy ideig nem derült fény, így ismeretlen tettes ellen folyt az eljárás.

A nyomozók végül kiderítették, kik állnak lopások mögött, a tetteseket elfogták, és a kegytárgyak egy része előkerült. Az ellenük indított nyomozás azóta le is zárult.

Az Országos Rendőr-főkapitányság keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, a nyomozók látókörébe került egy újabb személy. A seregélyesi férfi – az eddigi adatok alapján – megszerezte és rejtegette a korábbi lopásokból származó műkincseket, mindeközben tisztában volt azzal, hogy eredetük kétes. A kegytárgyakat el akarta adni, ebben egy másik férfi volt a segítségére.

police.hu

A párosra március 19-én csaptak le az egyenruhások. Orgazdasággal gyanúsítják őket. Előbbi férfi lepsényi tartózkodási helyén illetve seregélyesi címén is házkutatást tartottak a rendőrök, így találtak rá öt darab XVIII. századi Dorfmeister oltárképre, 16 darab körözés alatt álló XVIII. századi ikonra és több, még eddig azonosítatlan ikonra és festményre. Mindezek értéke a becslések alapján 56 millió forint. A gyanúsítottak jelenleg rács mögött vannak.

Az oltárképeket ünnepélyes keretek között dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök, az ikonokat pedig Sándorovics László, a székesfehérvári szerb ortodox egyházközség elnöke vehette át Bucsek Gábor rendőr dandártábornoktól, kedden.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik