Tudomány

Egyre több brit nő szül 50 év felett

Több mint kétszeresére nőtt öt év alatt az 50 év felett szülő nők száma Nagy-Britanniában, mert sokan inkább a karrierükre összpontosítanak, és így megnő a vetélés és a méhen kívüli terhesség veszélye.

Az egészségügyi tárca adatai szerint 2008-ban még csak 69 gyermek, 2012-ben azonban már 154 gyermek született 50 éves vagy idősebb anyától.

Az idősebb anyák száma a csúcson

A 40 évesnél idősebb nők körében 13 százalékkal nőtt a szülések száma: 2008-ban 26 ezer 419, 2112-ban már 29 ezer 994 szülést regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy minden 25. gyermek 40 év fölötti anyától születik.

A szakemberek a 35 év fölött szülő nőket az idősebb anyák között tartják számon. 2012-ben a Nagy-Britanniában született gyermekek 20 százaléka 35 éves vagy idősebb anyától született, ez az eddigi legmagasabb arány az adatok jegyzésének 1938-as kezdete óta.

Ugyanakkor 2012-ben az újszülötteknek csak 23 százaléka született 25 év alatti anyától, miközben az 1970-es években ez az arány mintegy kétszerese volt a 2012-ben jegyzett szüléseknek.

Az idősebb anyáknak magasabb szintű orvosi ellátás kell

Az idősebb anyák számának növekedése azt jelzi, hogy a nők inkább karrierjükre összpontosítanak ahelyett, hogy családot alapítanának. Egyes nők életük egy későbbi szakaszában újabb párkapcsolatra lépnek és új partnerükkel vállalnak több gyermeket. A mesterséges megtermékenyítés lehetősége is a szülések elhalasztását eredményezheti – olvasható a Daily Mail brit napilap honlapján.

Szakemberek azonban felhívják a figyelmet az egészségügyi kockázatokra, arra például, hogy az idősebb anyák esetében nagyobb a vetélés, a méhen kívüli terhesség kockázata és gyermekeik hajlamosabbak lehetnek genetikai rendellenességekre. A szülésznők szerint az állami egészségügyi szolgálat is nagyobb nyomás alatt van ezáltal, mivel az idősebb anyáknak és gyermekeiknek magasabb szintű orvosi ellátásra van szükségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik