Belföld

Ma 50 éves Orbán Viktor

Ma 50 éve született Székesfehérváron Orbán Viktor politikus, a Fidesz egyik alapítója, miniszterelnök. Rengetegen köszöntötték már reggel a Facebookon a szülinapost volt, aki verssel, volt, aki YouTube-dallal kívánt boldog születésnapot a kormányfőnek.

“Barátja maradj, ha oltalmadért hajt mind, kit a vihar a mélybe taszajt!” – szól az egyik Facebook-hozzászóló Orbán Viktor köszöntésére posztolt verse. Rengetegen köszöntötték a ma 50 éves kormányfőt a közösségi oldalon, akadt, aki az LGT Születésnapodra című dalának YouTube-felvételével kedveskedett Orbánnak- írja a HVG.

Íme három jókívánság, születésnapi köszöntés, a miniszterelnök facebook oldaláról:

“Egy miniszterelnök, a mai világban szebb születésnapot nem kívánhat magának, mint azokat az eredményeket, amelyekről a Századvég/Heti Válasz fórumon beszámolt. Szinte hihetetlen, hogy ennyi ellendrukker és ellenség -nem ellenfél – mellett sikerült.”

“Ma boldogan elmondhatjuk,hogy nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért a Gyurcsány korszak. S, hogy Ön és kormánya, mindent megtett az elmúlt 3 év során,, amit elvárt a kormánytól a magyar haza, hogy jó legyen újra magyarnak lenni!E helyről mondok köszönetet Önnek az eddigi munkájáért, egyben sok boldogságot kívánok születésnapja alkalmából!Éljen Magyarország!!!Hajrá magyarok!”

“50 éve élsz köztünk. 25 éve a politika meghatározó személye vagy. Ilyen Miniszterelnök 100 évente adatik meg a nemzetnek!”

Valami készül…

“Valami készül”- ez a bejegyzés került ki a kormányfő Facebook-oldalára péntek reggel, Orbán Viktor 50. születésnapján. A mellékelt képen a kormányfő a Magyar Borok Házában Igor Janke lengyel újságíró Hajrá, magyarok című könyvét tartja a kezében.A kormányfő sajtófőnöke korábban az Index kérdésére azt mondta: Orbán Viktor szűk családi körben ünnepli születésnapját. Az Index úgy tudja, a miniszterelnök rövid időre el is utazik, de ezt Havasi Bertalan nem erősítette meg.

Az 50. születésnapját ünneplő Orbán már politikai veteránnak számít

1982-ben a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen kezdte meg jogi tanulmányait, ahol 1987-ben jogi doktori oklevelet szerzett. 1983-ban a Jogász Társadalomtudományi (1988-tól Bibó István) Szakkollégium megalapításában, 1984-ben folyóiratának, a “Századvég”-nek a megindításában és szerkesztésében vett részt. 1987-88-ban szociológusgyakornokként a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Vezetőképző Intézetének munkatársa volt és továbbképzéseket szervezett.

1988. 03. 30-án Deutsch Tamással megalapította a Fiatal Demokraták Szövetségét (Fidesz), áprilisban a Soros Alapítvány által támogatott Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa lett. Nagy Imre és mártírtársai 1989. júniusi temetésén mondott beszédével vált országosan ismertté, amelyben követelte a szovjet csapatok kivonását és a szabad választások megtartását. Pártja képviselőjeként részt vett az alkotmánymódosítással foglalkozó albizottság munkájában.

Szeptembertől a Soros Alapítvány ösztöndíjasaként az oxfordi Pembroke College-ban tanulmányozta az angol liberális politikai filozófia történetét, de 1990. januárjában – a közelgő parlamenti választások miatt – megszakította ösztöndíját. 1990. áprilisában bejutott a parlamentbe a Fidesz Pest megyei területi listájáról, 1993. májusáig a Fidesz-frakció vezetője volt. 1990. és 1994. között az Interparlamentáris Unió magyar-latin-amerikai tagozatának elnöki tisztségét töltötte be.

1992. szeptemberében a Liberális Internacionálé mainzi kongresszusán alelnökké választották, majd tagja lett a végrehajtó bizottságnak is. 1993-ban megválasztották az újjászervezett Fidesz elnökévé, az 1994. évi országgyűlési választásokon a Fidesz Fejér megyei listáján szerzett képviselői mandátumot, 1998-ig az országgyűlés európai integrációs ügyek bizottságának elnöke, 1995. szeptemberétől novemberig a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának is tagja volt.

Az 1998. évi választások után, július 8-án a Fidesz-Magyar Polgári Párt, az FKgP és a Magyar Demokrata Fórum részvételével megalakult koalíciós kormány miniszterelnöke lett, tisztségét 2002. májusáig töltötte be. 2002-től 2010-ig az ellenzék vezetője, majd 2010 május 29-től ismét Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor és Lévai Anikó 1986 szeptemberében kötött házasságot. Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza és Flóra. A legidősebb gyermek 1989-ben, a legkisebb 2004-ben született-olvasható az orbanviktor.hu-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.