Pénzügy

Turbó gyedet vezet be a kormány

Akár másfél év lefogása alatt is felvehetné a kismama a gyermek után három évig járó jutatásokat, ha visszamegy dolgozni.

Szerdai ülésén tárgyalja a kormány a kisgyermekeseket segítő gyed extra program bevezetését – tudta meg a Magyar Nemzet pontosan meg nem nevezett forrásból.

Kismamáknak hasznos:

A lap szerdai számában azt írta: az új rendszerben lehetőség lenne arra is, hogy az édesanya legkorábban a gyermek egyéves kora után ismét munkába állhasson, teljes munkaidőben.

Mindezt ráadásul úgy, hogy a gyermek hároméves koráig járó juttatásokat akár egy, vagy másfél év alatt is fel lehessen majd venni.

A programhoz szükséges harmincmilliárd forintra megvan a fedezet a jövő évi költségvetésben – írta a lap.

 

Mennyi pénzről is lehet szó?

Ha egy másfél éves biztosítási háttérrel rendelkező, 100 000 forintot kereső anyát veszünk, ő havi 61 000 forint gyest kapna egy évig, miután lejárna a 69 000-es, első évben kapott tgyás-a – azaz nagyjából 1,5 millió forintról van szó (itt kiszámolható mindez). Ezt kapná egy évig, ami azt jelenti, hogy akár több pénzt is kapna havonta, mint a fizetése – de tegyük fel, hogy kb. ugyanannyit. Ez a (többek közt) szerb rendszerre hasonlít, amelyben az anyák egy évig kapják a fizetésük 100%-át, majd utána semmit – muszáj visszamenniük dolgozni, a nagymamák-nagypapák meg nevelik napközben a gyereket. Kérdés, az alapvetően jónak tűnő elképzelés nem fordulna-e visszájára úgy, hogy azok a családok, amelyek munka helyett vállalnak gyereket (hogy az állami támogatásokból tartsák fel magukat), nem állnának-e rá a még sűrűbb gyerekvállalásra (hisz egy év után nincs több gyes), és így nőne a szegénysorban élő gyerekek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik