Tudomány

Kipusztítják az európai keselyűket

Az unióban kereskedelmi forgalomba került a szarvasmarháknál alkalmazott Ditlofenac. Az a készítmény, amit Dél-Ázsiában már betiltottak, mert ott a keselyűállomány 99 százalékát elpusztította.

Európában négy keselyűfaj él és az EU törvényei szerint mind védett. A dögkeselyű a „veszélyeztetett”, a barátkeselyű a „ mérsékelten fenyegetett” kategóriába tartozik a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. A saskeselyű és fakó keselyű állományai több millió eurós segítséggel, a természetvédelmi kezelés hatására mára növekedni kezdtek. Most mindez egy csapásra veszélybe kerülhet – írja a Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesület.

Spanyolországban – ahol az európai keselyűk 80 százaléka él – és Olaszországban ugyanis egyre elterjedtebb a szarvasmarháknál gyulladáscsökkentőként alkalmazott Diclofenac nevű készítmény. A szer Pakisztánban, Indiában és Nepálban tiltólistára került, miután három keselyűfaj állományának 99 százalékát irtotta ki az elmúlt 10 évben.

A múlt század végén az ázsiai országokban használt fájdalomcsillapító-szer az elhullott állatok szervezetében megmaradt, majd bekerülve az arra kiemelten érzékeny keselyűkbe, súlyos vesekárosoást, majd szinte minden esetben halált okozott. Az emberekre is egyre nagyobb veszélyt jelent az el nem fogyasztott tetemek mennyisége és a kóbor kutyák megnövekedett száma, melyek sokszor veszettséget hordoznak magukban.

José Tavares, a Keselyűvédelmi Alap igazgatója szerint Sokkoló, hogy egy olyan szer, ami nemrég törölte el a föld színéről egyes keselyűfajok nagy részét, most újra felbukkanhat, ráadásul olyan országokban, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a keselyűk védelmében Európában. Az Európai Uniós tiltás fontos üzenet lenne az afrikai kontinens országainak is, ahol a terjedőben lévő készítmény keselyűpopulációkra gyakorolt hatása már érezhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik