Tudomány

Titokban készült fel a sasmentő kutya

Falcót, a németjuhászt titokban képezték ki, és munkáját is csendben végzi. Feladata a sasok és már ragadozók értelmetlen pusztításának felszámolása.

A szakemberek 2006-ban figyeltek fel arra, hogy parlagi sasok szándékos mérgezés áldozataivá váltak. Az elpusztult állatok száma évről-évre magasabb, és bizonyos, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai által megtalált sasok csak a jéghegy csúcsát jelentik. A természetvédelmi őrök gyakori járőrözése, a madarakra szerelt jeladók kevésnek bizonyultak, szükség volt egy másfajta specialistára is.

Miután a mérget dögökbe rejtik, adta magát, hogy a tetemeket és a jellemzően sasok elpusztítására alkalmazott mérgeket kiszimatoló, speciálisan képzett kutyára van szükség. Hosszú válogatás és hónapokig tartó kiképzés után állt szolgálatba Falco, a németjuhász  és gazdája, Gábor. Ember és kutya egy vadállatért. Egészen addig, amíg Falco a terepen is bizonyított, az első sasmérgezéssel gyanúsított emberek rendőrkézen vannak.

A sasok és ragadozómadarak szándékos elpusztítása a minden környező országban létező probléma, ám a hazai esetek száma nagyságrendekkel felülmúlja a szomszédokét. Az elmúlt bő tíz évben csaknem 200 madarat öltek meg teljesen értelmetlenül, hatalmas károkat okozva. A parlagi sas globálisan veszélyeztetett faj, Magyarországon fokozottan védett és nálunk fészkel az uniós állomány kétharmada.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik