Tudomány

Tíz rejtélyes ősi gyilkosság – első rész

A régészeket nem csak az érdekli, hogy éltek őseink, hanem az is, hogy haltak meg. Ám utóbbit, különösen gyilkosságok esetében, sokszor lehetetlen megfejteni.

Az ember génjeibe kódolva van saját fajtársainak kiirtása. Őseink korábban kezdték el ölni egymást, mint hogy biztonsággal marokra tudták volna fogni a pattintott követ. Nem pusztán az életben maradásért. Az embernek sokkal kevesebb is elég, hogy elvegye mástól az életét, és hihetetlenül kreatív a módszereket illetően. Meg abban is, hogy megpróbálja eltüntetni a nyomokat. Megtorlástól a törvények előtti időkben is tartani lehetett. A List Verse összegyűjtött tíz ősi gyilkosságot, melyek rejtélyét már valószínűleg soha sem fogják megfejteni. Íme, az első öt:

Shanidar 3

A Zagrosz-hegységben megtalált neandervölgyi ember, „Shanidar 3” az egyik legelső ismert gyilkosság áldozata volt. Az akkor 40-50 év körüli férfi I.e. 50.000 körül halt meg egy szúrt sebtől a kilencedik bordájánál. A kutatók szerint valószínű, hogy egy könnyű dobólándzsa okozhatta a halálát, a neandervölgyieknek viszont nem volt ilyesmijük. Az elsődleges gyanúsított: a mi bölcs ősünk, a homo sapiens sapiens. Összevesztek volna? Vagy véletlen volt? Vagy esetleg őseink éhesek voltak? (A bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy eleink szívesen fogyasztottak neandervölgyi embereket.) A gyilkosság oka valószínűleg már soha sem fog kiderülni, de mivel a test mellett pollen-maradványokat találtak, a kutatók úgy hiszik, a neandervölgyiek virágokkal temették el megölt társuk maradványait.

Az ásatáson talált egyik neandervölgyi kopnya (forrás: Wikipédia)

 

A herxheimi kannibálok

A németországi Herxheim városában nyugtalanító, 7000 éves leleteket találtak. A használati eszközök mellől olyan csontvázak kerültek elő, melyek, kannibalizmus áldozatai lettek. Legalább tíz ember csontjain találták vágás vagy rágás nyomait, másokat pedig láthatóan szándékosan eltörtek, mintha a csontvelőhöz akartak volna hozzáférni. A bordákat levágták a gerincről, a fejről eltávolították az izmokat, a nyelveket kivágták, a végtagokról a húst lefejtették. A leletek arra utalnak, hogy előtte megsütötték az áldozatokat.

 

A La Brea-nő

A La Brea kátránygödrök Los Angeles mellett helyezkednek el, és több mint négyezer éve követelnek áldozatokat: kardfogú tigrisek, mamutok, farkasok estek bele – és a La Brea-nő, akit 1914-ben találtak meg. A régészek szerint 9.000 éve élhetett, 142 cm magas volt, betört a koponyája és eltört az álla. Sokan úgy gondolják, hogy a holttesttel együtt egy gyilkosság nyomait próbálták eltüntetni, más kutatók viszont úgy vélik, hogy a szeretet és a gyász jelekénttemették ide. Ha utóbbiak van igazuk, kérdés, hogy miért ez az egy testet helyezték így végső nyugalomra?

A La Brea nő maradványai (forrás: Wikipédia)

 

A Moche-mészárlás

Észak-Peru síkságain találták meg a régészek azt a sírkomplexumot, amely több mint száz, rettenetes halált halt áldozat testét rejti. Úgy tűnik, ezeket az embereket élve megnyúzták, kivéreztették, lefejezték, vagy csak kikötözve a sakáloknak hagyták. Minden áldozat fiatal férfi volt, akik azi.sz. 150-750 közötti évszázadokban haltak meg. A Moche-civilizáció egyébként még az inkák előtt volt elterjedt Peruban; kiváló építők, művészek, gazdálkodók voltak, művészetük azonban erőszakos hajlamokról, különös kegyetlenségről árulkodik. A régészek jelenlegi elmélete szerint az áldozatok hadifoglyok voltak, akiket feláldoztak az isteneknek.

 

A Clonycavan ember

Egy véletlennek köszönhetően találták meg 2003-ban Írországban a Clonycavan embert, aki 2300 éve esett gyilkosság áldozatául. A maradványok azt mutatják, hogy három baltaütést mértek a fejére, egyet a mellkasába és betörték az orrát, illetve kínzás nyomai is mutatkoztak rajta. A mellbimbóit levágták, kibelezték, majd a mocsárba dobták – ezért maradt meg a mumifikált test. A legnépszerűbb elmélet szerint a Clonycavan ember rituális gyilkosság áldozata lett; a levágott mellbimbó miatt úgy gondolják, hogy egy bukott király lehetett, hiszen a király mellbimbójának szívása teljes alávetettséget jelentett az ősi Írországban. Az áldozat 157 cm magas volt, láthatóan sosem végzett fizikai munkát és valamiféle egzotikus zselét használt a hajára.

A Clonycavan ember (forrás: Wikipédia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik