Tudomány

Megtalálták a viking Atlantiszt

A 11 ezer éves településre a Balti tenger alatt bukkantak svéd régészek.

A svéd Atlantiszt ugyan elnyelte a tenger, de svéd búvárok még januárban néhány kiváló állapotban megőrződött leletet találtak a Balti-tenger fenekén. A kőkorszaki település egyfajta szemétlerakó volt, ahol a vadászó-gyűjtögető nomád közösségek a “kiselejtezett” tárgyaikat gyűjtötték.

A helyi lapok szerint az összehasonlítás nem túlzó, hiszen könnyen lehet, hogy a település ugyanolyan gyorsan tűnt el, mint Atlantisz. Az elveszett város legendája egyébként azóta izgatja az emberek fantáziáját, hogy Platón Timaiosz és Kritiász című dialógusaiban megírta a 9000 évvel ezelőtt elpusztult sziget történetét, amely Héraklész oszlopaitól, vélhetően a Gibraltári-szorostól nyugatra feküdt – írja a Múlt-kor.hu.

A svédek elsüllyedt „városát” a dél-svédországi Blekinge tartományhoz tartozó Hanö sziget mellett, 15 méter mélyen találták meg. A búvárrégészek eddig fadarabokat, kovakő eszközöket, szarvakat, köteleket, egy állatcsontból faragott szigonyt és a mára kihalt őstulok egy csontját tárták fel.

“Fát, agancsot és egyéb eszközöket, szerszámokat hajítottak ki ide” – nyilatkozta Björn Nilsson, a Södertörni Egyetem régészprofesszora. A leletek a mocsári üledéknek köszönhetően maradtak meg: a fekete, zselészerű gyttja a tőzeg bomlása során képződik, s olyan oxigénhiányos állapotot hoz létre, amely elősegíti a leletek konzerválódását. Nilsson és csapata tovább folytatja a feltárást, s remélik, hogy előbb-utóbb egy temetőt is találnak, így végképp megbizonyosodhatnak afelől, hogy valóban egy kőkori település maradványaira bukkantak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik