Tudomány

Majdnem belefulladt sisakba kerülő vízbe az űrhajós

Tévedés és gondatlanság miatt került veszélybe Luca Parmitano olasz űrhajós élete egy júliusi űrséta során.

A július 16-i séta során mintegy másfél liter víz szivárgott Parmitano sisakjába, ami miatt az űrhajós sokkos állapotba került, kis híján megfulladt, nem hallott és beszélni sem tudott. Végül csak amerikai űrhajóstársa, Chris Cassidy segítségével tudott visszatérni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) fedélzetére.

Nem a zacskó szakadt ki

A súlyos balesetről készült vizsgálat megállapításait összegző jelentés szerint ugyanakkor a kis híján Parmitano életébe kerülő űrséta előtt egy héttel is jelentkezett már a probléma, de akkor a NASA szakemberei azon a véleményen voltak, hogy csupán az ivóvizet tartalmazó zacskó szakadt ki az olasz űrhajós szkafanderében. Mint később kiderült, a szivárgást valójában egy, a szkafander hűtőrendszerének részét képező vízpumpa eldugulása okozta.

A 220 oldalas jelentés szerint az első esetet nem vizsgálták ki megfelelően, és “emiatt fordulhatott elő, hogy egy héttel később veszélybe került a legénység egy tagjának élete”.

Barkácsolni kellett

Decemberben az ISS űrhajósai “házilag” készített lélegeztető csövekkel és nedvszívó párnácskákkal szerelték fel szkafandereiket, hogy folytatni tudják az űrsétákat, amelyeket a Parmitanóval történt incidens miatt szeptember eleje óta szüneteltettek.

A jelentésben 49 javaslatot fogalmaznak meg a biztonsági előírások, a kiképzés és a kommunikáció megerősítésére. A NASA közölte, hogy azokat már azelőtt életbe léptetik, hogy a nyárra tervezett űrséták sorozatát elkezdenék az űrhajósok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik