Tudomány

Online nézhetjük, hogy tűnnek el az erdők

Egy új kezdeményezésnek köszönhetően immár műholdképeken követhető a Föld erdőborításának változása.

A Globális Erdőfigyelési Rendszert (Global Forest Watch) több tucat intézmény dolgozta ki a Google Earth Engine támogatásával. A Google e szolgáltatása az elmúlt közel 40 év műholdfelvételeit összegzi, segítségével kutatók a földfelszín változásait vizsgálhatják. A rendszer jelenleg csak szűk partneri kör számára hozzáférhető (earthengine.google.org).

A Globális Erdőfigyelési Rendszer azonban már most mindenki számára szabadon felhasználható – hangsúlyozta Rebecca Moore, a Googel Earth Outreach és az Earth Engine műszaki menedzsere. A projekt a www.globalforestwatch.org címen érhető el. A rendszer segítségével közel valós idejű adatok nyerhetők többek között Délkelet-Ázsia, Afrika és Amazónia erdőfelületének alakulásáról.

Riasztó is van benne

“Most először, egy helyen egyesítettünk fontos műholdas információkat, és könnyen érthető módon elemeztük őket” – összegezte az eredményeket Nigel Sizer, a projektgazda washingtoni World Resources Institute globális erdőprogramjának igazgatója. A rendszer mintegy félmilliárd nagyfelbontású műholdképet használ fel, és külön erdőirtási riasztást is ad, ha valahol rövid idő alatt jelentős mértékben csökken az erdővel fedett terület.

A washingtoni intézmény szerint az új eszköz fokozhatja a nyomást az erdészeti szempontból kritikus országokban működő vállalatokon. A Nestlé svájci élelmiszeróriás szerint az erdőfigyelési rendszer hozzájárulhat többek között a hús-, szója- és pálmaolaj-beszállítóik tevékenységének jobb áttekintéséhez.

Ezt segítheti, hogy a követőrendszer járulékos információkat is hozzákapcsol a képekhez. Azonosítható lesz például, hogy melyik pálmaolajcég működik egy adott indonéziai területen, ahol a műholdképek erdőirtást mutatnak. Egy ilyen eset pedig ahhoz vezethet, hogy egy vállalat visszamondja megrendeléseit az adott beszállítótól – magyarázta Nigel Sizer.

Az új erdőfigyelési rendszer létrehozásához szükséges kezdeti 25 millió dolláros (5,7 milliárd forint) beruházáshoz legnagyobb mértékben Norvégia, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kormánya járult hozzá. A projekt egyik vezető partnere az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik