Közélet

Szétlopták az évszázados erdőt

erdő (ősz, )
erdő (ősz, )

Tolvajok vágták ki a hatalmas tölgyeket, a „zsákmány” nagy részét ráadásul el sem tudták vinni.

Több tonnás, méteres átmérőjű fák hevernek szerte az ártéri erdőben Kőtelek és Nagykörű között, a Közép-tiszavidéki Tájvédelmi Körzethez tartozó területen. Magának az élő fának mintegy 2-2,5 millió forint az értéke, a természetkárosítás mértéke viszont pénzben alig kifejezhető.

Mindemellett természetesen a terület újbóli rendezése is komoly összegbe fog kerülni. Ráadásul a pusztítás értelmetlenül történt, hiszen a fa túlnyomó részét el sem tudták vinni – mondta el a szoljon.hu-nak Luzsi József, a Magánerdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke.

A tolvajok vélhetően a folyó túlsó partjáról érkeztek, azon a részen, Tiszabő térségében ugyanis jelenleg 24 órában járőröznek a készenléti rendőrök. Az elnök szerint szervezetten, éjszakánként „kirándultak át” csónakkal a Tisza túlsó partjára, hogy a másik oldal kevésbé őrzött árterén szedjék össze a kályhába valót.

Valószínűleg így vetettek szemet a hatalmas tölgyfákra is, melyeket egy éjjel méternyi magasságban vágtak derékba. Azóta jórészt a lombkoronát gallyazták le, s a könnyebben szállítható ágakat vitték el. A tolvajok minden bizonnyal arra számítottak, hogy tettük rejtve marad, és hónapokon keresztül hordhatják apránként a fát – tette hozzá Luzsi József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik