Tudomány

Így irtják ki az erdőket

Hiába minden erőfeszítés, az elmúlt évtizedben 1,5 négyzetméternyi erdő tűnt el a Föld felszínéről. A pusztulás mértékét most térképen is követhetjük.

 

Közhely, hogy az erdők a Föld tüdeje, de akkor is igaz. Főleg a trópusi esőerdők. Irtásuk világszerte gyorsul a fakitermelésnek, a mezőgazdasági művelés és az emberi települések terjeszkedése miatt. Utóbbi két esetben az erdőt egyszerűen felgyújtják, amivel nemcsak elpusztítják a fákat, de hatalmas mennyiségű szén-dioxid is felszabadul – írja a Greenfo.hu.

Kutatók most az erdőirtás és -telepítés mértékét ábrázoló új, nagy felbontású globális térképet hoztak létre a Google Earth segítségével. A 30 méteres felbontásra nagyítható térkép a 2000 és 2012 közötti tartományban mutatja meg a világ erdőtakaróját a Landsat-7 műhold 650 ezer felvétele alapján. Ez időszakban a Föld összességében Mongólia területének megfelelő méretű erdőt veszített el. A térkép böngészésében ide kattintva merülhet el.

Brazília ugyan csökkentette az erdőirtást, ám előrelépését szinte teljesen ellensúlyozta Indonézia, Malajzia, Paraguay és Angola erdőirtásának mértéke. A 2000 és 2012 közötti időszakban a Föld 2,3 millió négyzetkilométernyi erdőséget veszített el az erdőirtás, tüzek, betegségek és viharok miatt. Eközben 800 ezer négyzetkilométernyi új erdőre is szert tett, így összességében a nettó veszteség 1,5 millió négyzetkilométer – állapítja meg a Marylandi Egyetem tanulmánya.

Összességében a trópusi erdőségek elvesztésének aránya évente körülbelül 2100 négyzetkilométerrel nő, és a globális veszteség 32 százaléka is a trópusokon zajlik, a mennyiség fele dél-amerikai országok számlájára írható. A térképek jól illusztrálják a politika földterületekre gyakorolt hatását is.

Borneó szigetén például tisztán kivehető a Malajzia és Indonézia közötti határ. Malajzia súlyos mértékű erdőirtása az erdei utak mentén egészen az indonéziai határig követhető, ahol viszont 2012-ben az erdőségek nagyrészt teljesen érintetlenek voltak. Elefántcsontparton a 2002-es polgárháború nagymértékű erdőirtással járt a korábban védett rezervátumok területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik